Τα χαλιά μπορούν να μεταμορφώσουν έναν χώρο, να αναδείξουν τα έπιπλα και να προσφέρουν την τόσο απαραίτητη αίσθηση ζεστασιάς που έχουμε ανάγκη τον χειμώνα.

Ωστόσο, η επιλογή του σωστού χαλιού μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη (και ακριβή) υπόθεση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τα σχέδια, χρώματα και υφάσματα που υπάρχουν. Δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε! Με το προσωπικό σας γούστο αλλά και τις παρακάτω συμβουλές θα μπορέσετε να βρείτε το κατάλληλο χαλί που θα ντύνει το σαλόνι σας για πολλά χρόνια.

Χρησιμοποιήστε ένα ή πολλά χαλιά

Δεν υπάρχει κανόνας που να επιβάλλει ένα και μόνο χαλί στο σαλόνι μας. Πολύ συχνά οι διακοσμητές χρησιμοποιούν διαφορετικά χαλιά ώστε να δημιουργήσουν διακριτούς χώρους σε μεγάλα δωμάτια. Αντιθέτως, ένα μικρό δωμάτιο δεν χρειάζεται συνήθως παραπάνω από ένα χαλί.

Η Αμερικανίδα διακοσμήτρια Celerie Kemble λέει: «Συχνά ασχολούμαι με διαμερίσματα όπου σκοπός μας είναι να επεκτείνουμε την αίσθηση του ωφέλιμου χώρου σε ένα σαλόνι. Σε αυτές τις περιπτώσεις ως επί το πλείστον θέλω να χρησιμοποιήσω ένα χαλί το οποίο θα είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο». Τα σπίτια ή διαμερίσματα με μεγαλύτερους χώρους είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από τα πολλαπλά χαλιά τα οποία, ελλείψει τοίχων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαχωρίσουν το καθιστικό από την τραπεζαρία ή κάποιον άλλο χώρο.

Σαλόνι

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε; Κάντε layering

Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το ένα χαλί πάνω στο άλλο, με ένα μεγάλο απλό χαλί στο κάτω μέρος και βάζοντας από πάνω μικρότερα διακοσμητικά χαλιά. Η Kemble δηλώνει: «Ένα από τα αγαπημένα μου κόλπα είναι να χρησιμοποιώ ένα πολύ μεγάλο χαλί από σιζάλ που είναι σχετικά φθηνό, και στη συνέχεια να τοποθετώ από πάνω διάφορα πιο μαλακά, πιο βελούδινα χαλιά».

Υπολογίστε σωστά το μέγεθος

Είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό μέγεθος για το χαλί σας, αλλά και να γνωρίζετε καλά τα εμπόδια που ενδέχεται να υπάρχουν στο δωμάτιο που θέλετε να βάλετε το χαλί. «Ξεκινάμε πάντα με το πρακτικό κομμάτι και στη συνέχεια φτάνουμε στη διακόσμηση, λαμβάνοντας υπόψη την αρχιτεκτονική ενός σπιτιού», αναφέρει ο Jesse Carrier, διευθυντής εταιρείας εσωτερικού σχεδιασμού στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχουν πόρτες που πρέπει να προσέξουμε; Υπάρχει τζάκι όπου πρέπει να δώσουμε βάση;».

Αφού λάβετε υπόψη αυτές τις λεπτομέρειες, εξετάστε την κυκλοφορία γύρω από τους χώρους του καναπέ και των καθιστικών. «Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να αναγκάζεται κανείς να περπατά στην περίμετρο ενός χαλιού», τονίζει η Kemble. Το μέγεθος του χαλιού πρέπει να είναι τέτοιο ώστε είτε να καλύπτει πλήρως τον χώρο γύρω από τα καθίσματα είτε να αφήνει κενό το δάπεδο στα σημεία απ’ όπου περνούν οι άνθρωποι. Είναι στη δική σας ευχέρεια να αποφασίσετε την απόσταση που θα εκτείνεται το χαλί από τις άκρες των επίπλων. Ένα συνηθισμένος τρόπος για να υπολογίσετε το μέγεθος είναι να βεβαιωθείτε ότι όλα τα έπιπλα θα πατάνε και με τα τέσσερα πόδια τους πάνω στο χαλί. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μικρότερο χαλί όπου πατάνε μόνο τα μπροστινά πόδια του καναπέ και των πολυθρόνων. Απλώς βεβαιωθείτε ότι μικροέπιπλα, όπως βοηθητικά τραπεζάκια και επιδαπέδια φωτιστικά, βρίσκονται είτε πάνω είτε έξω από το χαλί. Όπως δήλωσε ο Carrier: «Δεν θέλετε τα αντικείμενά σας να είναι ανισόρροπα ή τα τραπέζια να κουνιούνται κάθε φορά που βάζετε κάτι κάτω».

Με σχέδια ή μονόχρωμα;

Ένα χαλί με έντονα σχέδια μπορεί να αποτελέσει το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σπιτιού σας, αλλά επειδή έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο, είναι μια τολμηρή επιλογή. Η απόφαση για το αν θα επιλέξετε ένα χαλί με σχέδια ή κάτι πιο διακριτικό εξαρτάται από την προσωπική σας προτίμηση αλλά και από τα έπιπλα του χώρου σας.

«Αν θέλετε πιο χαλαρό και ζεν περιβάλλον, υπάρχουν φανταστικά χαλιά από γιούτα με μοτίβα, όπως ψαροκόκκαλο και λεπτές ρίγες», αναφέρει ο Richard Mishaan, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα χαλί με λεπτομέρειες από δέρμα ή σουέτ. Δεν ανεβαίνει πολύ η τιμή και είναι πολύ κομψά και όμορφα».

Σαλόνι

Διαλέξτε το σωστό ύφασμα

Τα χαλιά διατίθενται σε πολλά υφάσματα: ίνες όπως βαμβάκι, λινό, γιούτα, μαλλί, μετάξι και μοχέρ, αλλά και συνθετικά υλικά όπως νάιλον και ακρυλικό. Υπάρχουν επίσης μη υφασμένα χαλιά που κατασκευάζονται από ραμμένα μεταξύ τους υλικά, όπως δέρμα αγελάδας. Το καθένα από αυτά έχει διαφορετική όψη και αίσθηση. Επιπλέον, διαφέρουν ανάλογα με το πώς φθείρεται το υλικό, αλλά και πόσο εύκολα καθαρίζονται. Τέλος, μην ξεχνάμε… την τιμή.

Τα χαλιά που κατασκευάζονται από φυσικά υλικά είναι συχνά από τα πιο προσιτά και χαρίζουν μία cozy καθημερινή εμφάνιση. Δεν έχουν όμως όλα την ίδια ανθεκτικότητα. Το βαμβάκι και το λινό, για παράδειγμα, χαλάνε σχετικά γρήγορα, ενώ η γιούτα μπορεί να αντέξει περισσότερο.

Ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά στα χαλιά είναι το μαλλί, το οποίο τείνει να είναι πιο ακριβό από τα άλλα υλικά αλλά είναι δεν λερώνει τόσο εύκολα, έχει πιο μαλακή αίσθηση στα πόδια και είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να διαρκέσει για πολλά χρόνια.

Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το χαλί από μετάξι που είναι σε γενικές γραμμές πιο ακριβό και λεπτό, αλλά έχει πιο απαλή αίσθηση και στιλπνή λάμψη. Ορισμένα πολυτελή χαλιά είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από μετάξι, ενώ άλλα συνδυάζουν μαλλί και μετάξι για να δημιουργήσουν διάφορα εφέ.

Ωστόσο, η Kemble προειδοποιεί ότι τα χαλιά που συνδυάζουν υφάσματα μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν: «Το μετάξι δεν αντέχει το νερό, αλλά το μαλλί χρειάζεται νερό για να καθαριστεί. Έτσι, όταν έχετε χαλιά με συνδυασμό μεταξιού και μαλλιού, δημιουργούνται προβλήματα που είναι δύσκολο να λυθούν αν π.χ. σας πέσει νερό».

Πηγή: New York Times