H ζωή μέσα σε ένα tour bus για μήνες είναι πολύ σκληρή. Όλοι οι μουσικοί που περιοδεύουν εκτενώς μέσα από τις διαφορές που μπορεί να έχουν -η showbiz άλλωστε δεν είναι κατασκήνωση- συγκλίνουν όσον αφορά τις στιγμές που τους έχουν κουράσει. Η λέξη κούραση άλλωστε ίσως να είναι και ένα μικρό κομμάτι από το lifestyle της «ζωής στο δρόμο» όπως την αναφέρουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Το sex drugs and rock n’ roll attitude έχει κοστίσει άλλωστε και στην σωματική ακεραιότητα αλλά και στην ψυχική υγεία αρκετών μουσικών.

Groupies παίρνουν την θέση των συζύγων οι οποίες «μένουν πίσω στην πατρίδα φροντίζοντας την οικογένεια». Τουλάχιστον αυτή η είναι η ιστορία που διηγούνται οι περισσότεροι από τους μουσικούς. Ακόμα και αν η «μία και μοναδική σύζυγός δεν αντικαθίσταται». Υπάρχουν και περιπτώσεις ωστόσο που μία σχέση ενός μουσικού και μία μίας «κοινής θνητής» θα φτάσει σε ακραία σημεία. Σε σημεία που μπορεί να στοιχίσουν τη ζωή κάποιου.

lmbbasilld1

Περίοπτη θέση ανάμεσα στα ζευγάρια που η σχέση τους παραλίγο να είχε… φονική κατάληξη ήταν και ο ελληνικής καταγωγής, ιδρυτής και τραγουδιστής της metalcore μπάντας των As I Lay Dying, Tim Lambesis και της πρώην (πλέον) γυναίκας του, Meggan Murphy Lambesis. Μία ιστορία που είχε όλο το «πακέτο»: ναρκωτικά, θρησκόληπτες ιδεοληψίες, τη μεγάλη ζωή και μια προσπάθεια για ένα συμβόλαιο θανάτου που τελικά δεν… ευοδώθηκε.

Το ροκ σταρ όνειρο και τα… παρελκόμενα

Ο Tim Lambesis ήταν ένας από τους πλέον ενεργούς μουσικούς του metal και hardcore στερεώματος. Μέσα σε κάτι περισσότερο από μία δεκαετία κατάφερε να εμπλακεί σε δεκάδες κυκλοφορίες. Είτε με τα συγκροτήματά του «As I Lay Dying», το χιουμοριστικό project Austrian Death Machine αφιερωμένο στον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ή με τους Pyrithion. Είτε ως παραγωγός σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Μάλιστα με τους As I Lay Dying είχαν φτάσει στο πιο σημαντικό σημείο της καριέρας τους όταν είχαν προταθεί για το Grammy καλύτερου τραγουδιού το 2008 για το τραγούδι τους «Nothing Left».

lmbbasilld4

Μαζί με όλες αυτές τις επιτυχίες έρχονται κατά παρελκόμενα της δόξας. Ο άλλοτε φανατικός χριστιανός Lambesis, βούτηξε με όλο του το «είναι» στις 3 μεγάλες του αγάπες: Τις γυναίκες πρώτα και κύρια καθώς οι μαρτυρίες από πρώην φίλους του μιλούν για συνεχείς συνευρέσεις με ιερόδουλες και groupies. Μετά ήρθε η γυμναστική και η κουλτούρα του γυμναστηρίου και του μπόντι μπίλντινγκ. Τέλος το «βάζο με το μέλι» που λίγοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να μην ανοίξουν, τα ναρκωτικά. Ο Lambesis έκανε ευρεία χρήση κοκαΐνης, βαρβιτουρικών, λιγότερο ηρωίνης καθώς και στεροειδών. Τα τελευταία ειδικά τον είχαν μετατρέψει σε έναν υπερμυώδη άνδρα.

Tim-Lambesis-Amanda-Dubord

Το συμβόλαιο θανάτου και η σύλληψη

Με την σύζυγό του, ο γνωστός μουσικός, είχε υιοθετήσει 3 από την Καμπότζη. Η πορεία της καριέρας του και των νέων «ασχολιών» του δεν του επέτρεπε να είναι δίπλα στην οικογένεια του όσο τουλάχιστον θα ήθελε η σύντροφός του. Ο Lambesis ήταν πλέον σχεδόν εμμονικά απασχολούμενος με το σώμα του και το γυμναστήριο ενώ η κατανάλωση ναρκωτικών τον είχε καταστήσει ανίκανο για προσοχή ανηλίκων. Έτσι λοιπόν η Meggan Murphy τον πίεσε να πάρουν διαζύγιο και μέσα στην αγωγή που είχε δρομολογήσει θα ζητούσε το 60% της περιουσίας του καθώς και την πλήρη επιμέλεια των τριών παιδιών τους.

Το θολωμένο, εκείνη την περίοδο, μυαλό του Lambesis δεν μπορούσε να επεξεργαστεί το μέγεθος της συμφοράς που είχε θέσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Φοβισμένος για την περιουσία του και τα παιδιά του ο Ελληνοαμερικανός απευθύνθηκε σε έναν γνωστό του στο γυμναστήριο νομίζοντας πως μπορούσε να τον εμπιστευτεί ώστε να τον φέρει σε επαφή με έναν εκτελεστή. Και εκείνος το έκανε. Μόνο που ο δήθεν εκτελεστής που πήγε στο «ραντεβού για τη δουλειά» ήταν μυστικός αστυνομικός, μιας και ο γνωστός του στο γυμναστήριο δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα βρισκόταν συνεργός σε δολοφονία.

lmbbasilld2

Ο Lambesis του προσέφερε 1.000 δολάρια, τους κωδικούς του συναγερμού του σπιτιού που έμενε η γυναίκα του, καθώς και ένα πλήθος άλλες πληροφορίες που θα βοηθούσαν υποτίθεται τον επαγγελματία στο έργο του. Όταν ο Lambesis ρωτήθηκε «θες η γυναίκα σου να βγει από τη μέση μονίμως» εκείνος αποκρίθηκε «ναι θέλω». Αυτή του η απάντηση έμελλε να είναι η αρχή του τέλους του.

Ο μουσικός συνελήφθη το ίδιο βράδυ και κατηγορήθηκε για την διενέργεια πλεκτάνης με απώτερο σκοπό την ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Κεφάλαιο δίκη και φυλακή

H δίκη του Tim Lambesis που ακολούθησε την σύλληψή του ήταν ένα σοκ για τους απανταχού φανς των As I Lay Dying αλλά και γενικώς των οπαδών του ακραίου heavy metal ήχου. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στην υπόθεση με διάφορες πτυχές να έρχονται στην επιφάνεια.

Ο μεγαλωμένος με χριστιανικές «αρχές» Lambesis για πολλά χρόνια μέσω του συγκροτήματός του έκανε ένα μικρό κήρυγμα περί χριστιανοσύνης. Αυτή η τακτική ωστόσο δεν κράτησε πολύ καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του, μετά τις σπουδές του στη θεολογία κατάλαβε πως το όλο θεοκρατικό σύστημα είναι ψευδές. Αλλά παραδέχθηκε πως συνέχιζε να υποστηρίζει μέσω των στίχων του αυτές τις ιδέες καθώς «έπρεπε να συνεχίσω να πουλάω δίσκους». Βέβαια οι χριστιανικές διδαχές σίγουρα δεν θα συμφωνούσαν με ένα συμβόλαιο θανάτου αλλά αυτό μάλλον το στάδιο, ο Lambesis, το είχε ξεπεράσει νωρίτερα.

Εν τέλει ο Lambesis καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 ετών το 2013. Στα 3 χρόνια βγήκε με αναστολή. Μέσα στη φυλακή είχε καταφέρει, μεταξύ άλλων (όπως να πουλήσει τα δικαιώματα για το βιβλίο με την ιστορία του έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων) να κάνει αγωγή σε δύο σωφρονιστικά ιδρύματα της Νότιας Καλιφόρνια, ύψους 35 εκατ. δολαρίων καθώς… αμέλησαν να του δώσουν την σωστή ορμονική αγωγή που ο ίδιος ισχυριζόταν πως χρειαζόταν με αποτέλεσμα να αποκτήσει γυναικομαστία…

Την σύνοψη για την ταραγμένη ζωή του Lambesis, οποίος κυκλοφορεί με βραχιολάκι επιτήρησης στον αστράγαλο και όπως έγραφε το ηλεκτρονικό του προσκλητήριο, παντρεύτηκε πάλι τον Απρίλιο του 2017, έκανε ο κιθαρίστας των Dokken, George Lynch:

«Μόλις απελευθερώθηκε από τη φυλακή γιατί προσπάθησε να δολοφονήσει τη γυναίκα του. Ήταν ένας άνθρωπος που υποστήριζε τον Χριστιανισμό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο έχω μιλήσει στη ζωή μου. Είχε μια όμορφη γυναίκα και υιοθέτησαν τρία παιδιά από την Καμπότζη. Όμως δυστυχώς ανακάλυψε την κοκαΐνη, την ηρωίνη και τα στεροειδή. Έχασε εντελώς το μυαλό του, εγκατέλειψε την οικογένειά του, απείλησε πως θα χώριζε τη γυναίκα του και προσέλαβε έναν μπάτσο εκτός υπηρεσίας για να την σκοτώσει.

Πρόσφατα βγήκε από τη φυλακή. Κατέστρεψε τη μπάντα του. Οπότε, είναι πλέον έξω, έχει ένα μεγάλο συμβόλαιο από δισκογραφική, όλα είναι υπέρ του. Όλοι οι υπόλοιποι υποφέρουν. Η γυναίκα του και τα παιδιά του ζουν μέσα στον φόβο. Η μπάντα του αγωνίζεται για να επιβιώσει».