Στην κορυφή της λίστας με τους ταξιδιώτες, που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους φιγουράρουν για ακόμα μια φορά οι Κινέζοι, με τις δαπάνες τους για το 2013 να αγγίζουν τα 126 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση ακολουθούν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, με τις δαπάνες για τον διεθνή τουρισμό να ανέρχονται σε 86 δισ. δολάρια, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Αγγλία και η Ρωσία με 53 δισ. δολάρια σε ταξιδιωτικές δαπάνες.

Στη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών, ο παγκόσμιος τουρισμός έχει μετατραπεί σε ένα από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας σε όλο τον κόσμο.

Με την εμφάνιση νέων και πολλά υποσχόμενων προορισμών, ακόμα και οι παραδοσιακές αποδράσεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, διευρύνοντας τους ταξιδιωτικούς ορίζοντες.

Παρά τις περιστασιακές κρίσεις , οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έχουν δείξει σχεδόν αδιάκοπη αύξηση, από 277 εκατ. τουρίστες το 1980 σε 528 εκατομμύρια το 1995, ενώ ξεπέρασαν το 1 δισ. το Δεκέμβριο του 2012.

Με την παγκόσμια οικονομία να παρουσιάζει ανάκαμψη, οι αναχωρήσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες συνέχισαν να παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη και το ποσοστό διεθνών αφίξεων ανήλθε σε 1.087 δισ. το 2013.

Το παγκόσμιο φόρουμ για θέματα τουριστικής πολιτικής, UNWTO, αναλύοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και αξιολογώντας τις μελλοντικές τουριστικές τάσεις κατέληξε σε θετικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών σε όλο τον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο, κατά 3,3 % ετησίως από το 2010 έως το 2030. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 43 εκατομμύρια περισσότερες διεθνείς αφίξεις τουριστών κάθε χρόνο, φθάνοντας συνολικά το1,8 δισεκατομμύριο αφίξεις έως το 2030.

Ο εισερχόμενος τουρισμός έχει μετατραπεί σε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές κατηγορίες του κόσμου. Το συνολικό εισόδημα από τις εξαγωγές που δημιουργούνται από τον εισερχόμενο τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των επιβατικών μεταφορών, υπερέβη τα 1.3 τρισ. δολάρια το 2012 , αντιπροσωπεύοντας το 9 % του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Τα υψηλότερα ποσοστά αύξησης των δαπανών για τα διεθνή ταξίδια κατά τα τελευταία χρόνια έχουν προέλθει από τις αναδυόμενες οικονομίες. Για 90 χώρες, τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό ξεπέρασαν τα 1 δις δολάρια το 2012.

Το top 5 των χωρών με τις περισσότερες δαπάνες στον διεθνή τουρισμό το 2013 έχουν ως εξής:

1. Κίνα: 126 δισ. δολάρια
2. ΗΠΑ: 86 δισ. δολάρια
3. Γερμανία: 86 δισ. δολάρια
4. Αγγλία: 53 δισ. δολάρια
5. Ρωσία: 53 δισ. δολάρια