Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αναβάθμιση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου των αγροτουριστικών υπηρεσιών και των αγροδιατροφικών προϊόντων της περιοχής.

Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται και η νέα διαδικτυακή πρωτοβουλία καταγραφής, παρουσίασης και προώθησης των αυθεντικών Στερεοελλαδίτικων συνταγών μέσα από την πλατφόρμα www.tastecentralgreece.gr. «Μεγάλο στοίχημά μας είναι να οργανώνουμε δράσεις και να δημιουργούμε εργαλεία που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ρουμελιώτικης διατροφής και θα την ενσωματώνουν στη συνολική εμπειρία που παρέχει ο τόπος στους επισκέπτες», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Αναστάσιος Βελισσαρίου.

Στην ουσία, η πλατφόρμα αποτελεί έναν οδηγό γαστρονομίας με στόχο την ολοκληρωμένη καταγραφή και παρουσίαση του γαστρονομικού πολιτισμού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με ειδικές αναφορές στα τοπικά προϊόντα, παραδόσεις, έθιμα και στις παραδοσιακές συνταγές.

«Η Στερεοελλαδίτικη γαστρονομία αντανακλά το πολιτιστικό φορτίο, το ιστορικό παρελθόν, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων της περιοχής. Με τη χρήση απλών υλικών, αλλά και την παράδοση αιώνων, αυτές οι αυθεντικές συνταγές με επιρροές από Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την παράδοση των Σαρακατσάνων, των Βενετσιάνων κά, ταξιδεύουν τους αναγνώστες και τους προσκαλούν να συμμετάσχουν σε μια γευστική μυσταγωγία, που συνδέεται άμεσα με τη ταυτότητα της Στερεάς Ελλάδας, την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της» αναφέρει ο κ. Βελισσαρίου και συμπληρώνει: «Ο γαστρονομικός μας πολιτισμός αποτελεί μέρος αυτής της ταυτότητάς που οφείλουμε να προβάλλουμε σε κάθε επισκέπτη. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει στην προώθηση της αγροδιατροφής και του αγροτουρισμού, ώστε να παρουσιάσει η Στερεά Ελλάδα στο άμεσο μέλλον, στην τουριστική αγορά, ελκυστικά και ποιοτικά γαστρονομικά προϊόντα».

Στο παγκόσμιο συνέδριο χειμερινού τουρισμού συμμετείχε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη

Το νέο στρατηγικό σχεδιασμό και τις προτεραιότητες που θέτει το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού για την ανάπτυξη ορεινού και χειμερινού τουρισμού στη χώρα μας είχε την ευκαιρία να αναδείξει η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συμμετοχή της στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χειμερινού και Ορεινού Τουρισμού που διοργανώθηκε στην Ανδόρρα το τριήμερο 23-25 Μαρτίου.

Στόχος των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο διοργανώνεται σε διετή βάση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την κυβέρνηση της Ανδόρρας και αποτελεί πλέον θεσμό για τον κλάδο του ορεινού και χειμερινού τουρισμού, υπήρξε η διερεύνηση των νέων τάσεων, αναγκών και προοπτικών που παρατηρούνται στο εν λόγω πεδίο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα και της γαστρονομίας ορεινών προορισμών με τον κλάδο της φιλοξενίας, η καινοτομία και η ανάγκη υιοθέτησης υπεύθυνων, υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης, πολιτικών διαχείρισης ορεινών προορισμών βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του συνεδρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η κυρία Ζαχαράκη έλαβε μέρος σε ειδικό πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ομόλογοί της από την Ανδόρρα, τη Σλοβενία και την Ισπανία με αντικείμενο τις πολιτικές ανάκαμψης και προώθησης του χειμερινού και ορεινού τουρισμού. Ειδική μνεία έκανε στη νέα καμπάνια προβολής ελληνικών ορεινών προορισμών “Greece does have a Winter” που για πρώτη φορά δημιούργησε η χώρα μας, τις σημαντικές επενδύσεις που δρομολογούνται σε έργα υποδομής για την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού και μέσω του ταμείου ανάκαμψης και την αξιοποίηση των χιονοδρομικών κέντρων όλο τον χρόνο, το σχέδιο αναμόρφωσης της τουριστικής εκπαίδευσης για τη στροφή σε νέες μορφές αναψυχής με σημείο αναφοράς το βουνό και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την ισόρροπη διάχυση της τουριστικής ανάπτυξης. Στη συζήτηση έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των υποδομών με στόχο την αντιμετώπιση του υψηλού ενεργειακού κόστος.

Ιδιαίτερα στάθηκε στη σημαντική ανάκαμψη που παρουσίασε ο τουρισμός σε ορεινούς προορισμούς κατά τους χειμερινούς μήνες, με τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ύστερα από δύο χρόνια αναστολής εργασιών, πετυχαίνοντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό την αύξηση της μέσης δαπάνης και την χρονική του επέκταση.

Όπως υπογράμμισε σχετικά η κυρία Ζαχαράκη: «Ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός αποτελούν μία από τις κορυφαίες στρατηγικές επιλογές του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και ποιοτικού εμπλουτισμού της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Για πρώτη φορά, η ελληνική κυβέρνηση, διακρίνοντας την τεράστια αναπτυξιακή δυναμική του χώρου, υιοθετεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη με σκοπό την επωφελή ανάδειξη ορεινών προορισμών και αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στην αρχή της βιωσιμότητας. Βρέθηκα στην Ανδόρρα για να παρουσιάσω το σχέδιο και τις δράσεις μας για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού αλλά και την καμπάνια ορεινού τουρισμού που η χώρα μας για πρώτη φορά αναπτύσσει τόσο δυναμικά και στοχευμένα. Ο ελληνικός χειμερινός και ορεινός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού του συνολικού ελληνικού τουριστικού προϊόντος».