Τα φυσικά έλαια διαφημίζονται ως εναλλακτικές λύσεις για την περιποίηση των μαλλιών, την ενυδάτωση του δέρματος, την καταπολέμηση της ακμής και την ενίσχυση των νυχιών. Πόσο αποτελεσματικά είναι, όμως, και για ποιους συγκεκριμένους λόγους ενδείκνυται το καθένα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε, καθώς το δέρμα του καθενός είναι διαφορετικό και δεν αντιδρά το ίδιο σε κάθε νέο προϊόν.

Φυσικά έλαια

Έλαιο Τσαγιού (Λάδι τεϊόδεντρου)

Κόκκινα, φλεγμονώδη ξεσπάσματα συμβαίνουν όταν τα βακτήρια παγιδεύονται μέσα στους πόρους σας. Η έρευνα δείχνει ότι το έλαιο τσαγιού βοηθά στην απομάκρυνση αυτών των βακτηρίων. Σε μια δοκιμή, σύμφωνα με το WebMed, κέρδισε ένα τζελ εικονικού φαρμάκου (το οποίο δεν έχει ενεργά συστατικά) στη θεραπεία της ακμής και στην ηρεμία της φλεγμονής. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, ένα κοινό συστατικό σε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή.

Φυσικά έλαια

Έλαιο Αργκάν

Μερικές φορές ονομάζεται «υγρός χρυσός», καθώς το έλαιο αργκάν είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης. Οι δερματολόγοι λένε, επίσης, ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του ενισχύουν την ανάπτυξη κολλαγόνου και γεμίζουν το δέρμα σας. Δεν έχει σημασία αν έχετε ξηρό, λιπαρό ή κανονικό τύπο δέρματος. Περιποιείται, επίσης, αποτελεσματικά και τα μαλλιά, χωρίς να τα βαραίνει ή να τα κάνει να μοιάζουν λιπαρά.

Φυσικά έλαια

Έλαιο Χαμομηλιού και Μέντας

Πιθανότατα σκέφτεστε το χαμομήλι ως ένα χαλαρωτικό τσάι, αλλά το λάδι από αυτό το φυτό που μοιάζει με μαργαρίτα μπορεί, επίσης, να ηρεμήσει το δέρμα σας. Οι ειδικοί του δέρματος το αποκαλούν αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό, καθώς μειώνει την ερυθρότητα, τον ερεθισμό και την πιθανότητα μόλυνσης. Το έλαιο μέντας έχει τις ίδιες καταπραϋντικές ιδιότητες.

Λάδι καρύδας

Έλαιο Καρύδας

Το ξηρό, σκασμένο δέρμα είναι πιο πιθανό να μολυνθεί, να ερεθιστεί και να έχει αλλεργικές αντιδράσεις. Το λάδι καρύδας το προστατεύει και το ενυδατώνει και καταπραΰνει τα φολιδωτά, τραχιά μπαλώματα που συμβαδίζουν με κοινές παθήσεις όπως το έκζεμα.

Έλαιο Τριαντάφυλλου και Καρότου

Θα βρείτε βιταμίνη Α σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος. Είναι ένα «ρετινοειδές», μια χημική ουσία που βοηθά στην αντικατάσταση των παλαιών κυττάρων του δέρματος με νέα, καθώς και στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο μπορεί να διευκολύνει τις αλλαγές χρώματος από ουλές και ραγάδες. Δύο έλαια που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α: εκείνο από σπόρους τριανταφυλλιάς και καρότο. Μερικοί δερματολόγοι, μάλιστα, σύμφωνα με το WebMed, ισχυρίζονται ότι είναι, επίσης, καλές θεραπείες για την ακμή και την αντιγήρανση.

Φυσικά έλαια

Έλαιο Δενδρολίβανου και Καστορέλαιο

Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πιο παχιά και πιο γυαλιστερή χαίτη. Το καστορέλαιο είναι μια άλλη σπιτική θεραπεία που λέγεται ότι πυκνώνει τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Πριν το δοκιμάσετε, ρωτήστε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές, καθώς θα πλησιάσει τα μάτια σας.

Ελαιόλαδο και λάδι αβοκάντο

Έχετε λεπτά ή εύθραυστα νύχια; Για μια απλή, απόλυτα φυσική λύση, ταμπονάρετε λίγο ελαιόλαδο ή αβοκάντο πριν τον ύπνο. Τα έλαια θα μουλιάσουν όλη τη νύχτα και θα θρέψουν τα νύχια σας με τα καλά για εσάς λιπαρά οξέα.

Σησαμέλαιο

Θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε το στοματικό διάλυμα σας με λάδι; Αν και ακούγεται μοντέρνο, το ξύπλυμα του στόματος με λάδι, είναι μια θεραπεία πολλών γενεών για υγιή δόντια και ούλα. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες ανακάλυψαν ότι η χρήση σησαμέλαιου μπορεί να σταματήσει την πλάκα και την ουλίτιδα. Μπορεί, επίσης, να ξεπλύνει τους μικροοργανισμούς που προκαλούν κακή αναπνοή.