Η φωτογραφία που μόλις είδατε, σίγουρα θα μπορούσε να συναντηθεί σε κάποιο από τα υπέροχα κυκλαδονήσια του Αιγαίου, με τις γραφικές και κουκλίστικες πάλλευκες χώρες, με τις χρωματιστές πινελιές που συναρπάζουν.

Άλλωστε, πρόκειται για εικόνες άκρως συνδυασμένες με το ελληνικό καλοκαίρι, οι οποίες μάλιστα κάνουν κάθε χρόνο το γύρο του κόσμου, διαφημίζοντας τη χώρα μας στους ταξιδιώτες του εξωτερικού με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο, η φωτογραφία είναι άκρως παραπλανητική, καθώς το μέρος που απεικονίζεται σε αυτή δεν συναντάται στην Ελλάδα, αλλά στην Πορτογαλία.

Το χωριό στην Πορτογαλία που παραπέμπει σε Σίφνο και Σπέτσες ταυτόχρονα

Αν υπάρχει, λοιπόν, ένα μέρος στον κόσμο που εκ πρώτης όψεως όχι απλά παραπέμπει, αλλά σε κάνει να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι όντως στην Ελλάδα, αυτό δεν είναι άλλο από το Ferragudo, στην φημισμένη επαρχία της Algarve, στο νοτιότερο άκρο της Πορτογαλίας.

Η εικόνα του παραλιακού μετώπου του χωριού με τα πάλλευκα, αρχοντικά σπίτια θυμίζουν πολύ έντονα τις αρχοντικές μας Σπέτσες, και κυρίως στο σημείο με τα καπετανέικα αρχοντικά από το παλιό λιμάνι προς την Ντάπια, ενώ από την άλλη το εσωτερικό του χωριού με τα στενά σοκάκια και τα λευκά κτίσματα με τις χρωματιστές λεπτομέρειες θυμίζουν κάτι από την Απολλωνία της Σίφνου, του πιο όμορφου οικισμού του νησιού των Κυκλάδων.

Τα λευκά διώροφα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και το γραφικό λιμανάκι ακριβώς μπροστά τους αποτελούν το σήμα κατατεθέν του χωριού, που έχει καταφέρει να μείνει ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.

Για όσους θέλουν να το ανακαλύψουν εκ των έσω και να μην μείνουν μόνο στην πρώτη «εξωτερική» παραθαλάσσια εικόνα του, από την ακτή ξεκινάει ένα μικρό, παλιό καλντερίμι γεμάτο με ασβεστωμένα σπίτια που οδηγεί στο παλιό χωριό. Στο τέλος της διαδρομής στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η εκκλησία του χωριού, απ’ όπου η θέα φτάνει μέχρι τον ποταμό και την κοντινή παραλία Praia da Angrinha.

Μαζί με την γοητεία του παλιού χωριού δέλεαρ του Ferragudo αποτελούν και οι όμορφες παραλίες που συναντά κανείς σε κοντινή απόσταση. Η βασική παραλία της πόλης θεωρείται η Praia Grande, μια ακτή με χρυσαφένια άμμο και ήρεμα νερά για ασφαλές κολύμπι.