Ραγδαία άνοδο των προκρατήσεων και παράλληλα για την ώρα μείωση των κρατήσεων έφερε ενόψει καλοκαιριού η πανδημία του κορονοϊού για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας. Οι τουρίστες όπως όλα δείχνουν είναι της τελευταίας στιγμής καθώς ακόμη αναμένουν να δουν αν τελικά θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ή θα αναγκαστούν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Τον τελευταίο μήνα, δηλαδή τον Μάιο πάρα πολλοί ξένοι τουρίστες ιδίως από την Ευρώπη και την Αμερική κάνουν προκράτηση πριν προχωρήσουν στην κράτησή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί τα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών αλλά και οι κανόνες των ταξιδιών. Περιμένουν να δουν τι θα αποφασιστεί για να κάνουν οριστικοποίηση της κράτησης» εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) Ανδρέας Χίος.

«Το ποσοστό των προκρατήσεων είναι πολύ μεγαλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Αξίζει το 60 με 70% την ώρα που οι κρατήσεις βρίσκονται στο 30 με 40%. Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ”της τελευταίας στιγμής” καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κρατήσεων θα είναι last minute bookings» προσθέτει ενώ εξηγεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις η ακύρωση της προκράτησης γίνεται χωρίς να χρειαστεί ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει κάποιο αντίτιμο.

Πού κυμαίνονται οι τιμές και σε ποιες περιοχές αναζητούν σπίτι οι τουρίστες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α.) οι περιοχές που αναζητούν ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης οι τουρίστες είναι και τη φετινή χρονιά οι «κλασικές». Έντονο είναι το ενδιαφέρον για την Αθήνα, τη Χαλκιδική, την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά κυρίως του Αιγαίου.

«Στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να βρει κάποιος ένα μικρό διαμέρισμα, ενός το πολύ δύο υπνοδωματίων με 35 – 40 ευρώ το βράδυ. Αυτός είναι ο μέσος όρος των τιμών για την Ελλάδα γενικότερα. Βέβαια οι τιμές αλλάζουν εάν το ακίνητο είναι πιο μεγάλο, βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και φυσικά αυξάνονται λόγω των παροχών που προσφέρονται στους επισκέπτες» αναφέρει ο Ανδρέας Χίος.

«Οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα προ πανδημίας, δεν έχει σημειωθεί καμία αύξηση» προσθέτει.

Στο 70% υπολογίζεται η πληρότητα των Airbnb το φετινό καλοκαίρι

«Τα ξενοδοχεία βλέπουμε πως θα έχουν μείωση στις κρατήσεις τους τη φετινή χρονιά. Εμείς στη βραχυχρόνια μίσθωση είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε πως ο κόσμος δεν θα φτάσει τα επίπεδα του 2019 που η πληρότητα άγγιξε το 90% άλλα υπολογίζουμε πως θα είναι γύρω στο 70%» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. τονίζοντας πως οι τουρίστες αναζητούν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς επιθυμούν να είναι πιο απομονωμένοι και να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Ενδιαφέρον για τα πιο ήσυχα νησιά

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για τα μικρά ήσυχα νησιά που δεν ήταν μέχρι πρότινος στον τουριστικό χάρτη, τονίζει ο Ανδρέας Χίος διευκρινίζοντας όμως πως η Μύκονος και η Σαντορίνη τα δύο πιο κοσμοπολίτικα νησιά θα δουλέψουν κι αλλιώς γιατί έχουν τον δικό τους κόσμο.