Κλέβει την παράσταση αρχιτεκτονικό σχέδιο που μοιάζει να… λιώνει

Γερμανική πρόταση για δημοφιλή τουριστική ατραξιόν της Νορβηγίας - Δείτε τις εικόνες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
17:42
19/01/2016
Κλέβει την παράσταση αρχιτεκτονικό σχέδιο που μοιάζει να... λιώνει
loading

Παρατηρητήριο που θυμίζει έργο του Νταλί είναι η πρόταση του γερμανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Fly Architecture για έναν βράχο- τουριστικό hotspot της Νορβηγίας.

Μοιάζοντας να… λιώνει, το έργο θυμίζει τον πίνακα «Εμμονή της Μνήμης», του σουρεαλιστή Σαλβαντόρ Νταλί.

flyasafdj5

Η πρόταση τιτλοφορείται «Eye of the Rock» και κατατέθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού Rethinking Architecture.

flyasafdj3 flyasafdj4

Τον εν λόγω βράχο, σε ύψος 1980 ποδών, στα νοτιοδυτικά της Νροβηγίας, επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 200.000 ταξιδιώτες.

Συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά τοπία και φυσικά αξιοθέατα του κόσμου, σύμφωνα με το Lonely Planet.

flyasafdj6

Καθώς ολοένα και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή, βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη βελτίωση της πρόσβασης στο σημείο, όπου σήμερα μπορεί κανείς να φτάσει μόνο με πεζοπορία σχεδόν 4 χιλιομέτρων.

Το προτεινόμενο έργο επιτρέπει στους επισκέπτες να απολαύσουν την εκπληκτική θέα μέσω διαφανούς γυάλινης οροφής που φέρει τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας, με αποτέλεσμα να μπορεί να προβάλει επιπρόσθετες πληροφορίες για την περιοχή- αλλά ακόμα και ταινίες!

flyasafdj1 flyasafdj2

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του βράχου Pulpit είναι το Kjeragbolton, ένας ογκόλιθος που «αιωρείται» ανάμεσα σε δύο βράχους.  Δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους για να ποζάρουν εκεί για φωτογραφίες.      flyasafdj7 flyasafdj8

 

Το 2013 ένας Ισπανός έκανε «βουτιά θανάτου» ενώ έβγαζε εκεί φωτογραφίες. Το δυστύχημα αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να τοποθετηθεί φράκτης ασφαλείας για την προστασία των επισκεπτών.

Ο βράχος δημιουργήθηκε την εποχή των παγετώνων, πριν από χιλιάδες χρόνια, όταν οι άκρες παγετώνα έφτασαν στον βράχο. Το νερό πάγωσε στις σχισμές του βουνού και τελικά «έκοψε» μεγάλους γωνιώδεις βράχους που αργότερα μεταφέρθηκαν μέσω του πάγου.

Λόγω των ρωγμών που υπάρχουν στον βράχο κάποια στιγμή προφανώς αυτός θα πέσει. Όμως όλες οι γεωλογικές έρευνες τονίζουν πως αυτό δεν θα συμβεί στο προσεχές μέλλον και οι γεωλόγοι διαβεβαιώνουν πως ο βράχος είναι ασφαλής.

Παρά την πρωτότυπη ιδέα, οι αρχιτέκτονες του Fly Architecture δεν κατάφεραν να πάρουν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό, το οποίο απέσπασε ο Αυστραλός Rick Chen με την πρότασή του για το ίδιο μέρος.

 

flyasafdj9

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει