Την οργή του αναφορικά με το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του στο Facebook μετά από τη δημοσίευση φωτογραφιών από την πορεία αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα εκφράζει ο φωτορεπόρτερ και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας Μάριος Λώλος.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Μιλώντας στο newsbeast.gr ο Μάριος Λώλος τονίζει πως δεν είναι ο μόνος μπλοκαρισμένος. «Είμαστε πλέον τέσσερις συνάδελφοι» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος μάλιστα στο κείμενο που συνόδευε τις φωτογραφίες του δηλώνει πως ήταν άκρως δημοσιογραφικό.

«Είχα γράψει συγκέντρωση αλληλεγγύης για τον γνωστό απεργό πείνας Δ.Κ.» αναφέρει και εξηγεί: «Είμαστε επαγγελματίες, κάνουμε τη δουλειά μας τηρώντας τους κανόνες. Θεωρούμε πως το κατέβασμα αυτών αποτελεί απροκάλυπτη φίμωση για τους κανόνες δεοντολογίας. Τι θεωρούν δηλαδή πως η συγκέντρωση δεν έγινε;».

«Εμείς φωτογραφίζουμε όλα τα επεισόδια. Να μας στείλουν μια λίστα με τα θέματα που επιτρέπεται να κάνουμε. Είναι φίμωση, ούτε προτρέπουμε την τρομοκρατία ούτε τίποτα από όλα αυτά» υπογραμμίζει ο Μάριος Λώλος.

Η ανάρτηση του Μάριου Λώλου για το μπλοκάρισμά του από το Facebook

«Αυτό συμβαίνει επειδή δημοσιεύσατε παλιότερα κάτι που δεν ακολουθούσε τους Όρους της κοινότητά μας. Η δημοσίευση αυτή παραβιάζει τους όρους μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις, επομένως δεν μπορεί να τη δει κανείς άλλος», ανέφερε στην αιτιολόγησή του το Facebook όπως επισημαίνει στη σχετική του δημοσίευση ο φωτορεπόρτερ.

Θύματα της λογοκρισίας και άλλοι επαγγελματίες

Στις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στο Facebook και «εξαφανίστηκαν» αναφέρθηκε σε ανάρτησή της και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη.

«Πριν λίγο το fb μου κατέβασε την χθεσινή ανάρτηση γιατί παραβιάζω τους όρους της κοινότητας, δηλαδή με την χθεσινή μου καταγραφή, προτρέπω σε επικίνδυνες ενέργειες, υποστηρίζω τρομοκράτες ή τρομοκρατικές οργανώσεις και κάτι άλλα που δεν τα θυμάμαι. Αναρωτιέμαι εάν αύριο-μεθαύριο συμβεί το οτιδήποτε ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ εγώ θα κάνω πως ΔΕΝ το είδα! Οπότε… η χθεσινή πορεία ΔΕΝ έγινε ποτέ και ΔΕΝ είχε τόσο κόσμο και ΔΕΝ ήμουν εκεί και ΔΕΝ ήταν και κανένας άλλος, οι εικόνες που ακολουθούν είναι αποκύημα της φαντασίας μου, ΞΑΝΑ! (θα μου το κατεβάσουν κι αυτό ενδεχομένως, αλλά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι)» έγραψε.

Πριν λίγο το fb μου κατέβασε την χθεσινή ανάρτηση γιατί παραβιάζω τους όρους της κοινότητας, δηλαδή με την χθεσινή μου…

Posted by Tatiana Bolari on Tuesday, March 2, 2021

Άλλος ένας επαγγελματίας φωτογράφος που είδε τη δημοσίευσή του να «κόβεται» είναι ο Λευτέρης Παρτσάλης.

«Μετά τους συναδέλφους φωτορεπόρτερ Marios Lolos και Tatiana Bolari το Facebook λογόκρινε και το δικό μου ποστ από τη χθεσινή πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα… ωραία ρε» επισημαίνει σε ανάρτησή του η οποία στη συνέχεια αφαιρέθηκε.

Η απάντηση του Facebook στην Αυγή

Ζητώντας απαντήσεις για καταγγελίες που αφορούν την αφαίρεση αναρτήσεων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα η Αυγή απευθύνθηκε στο Facebook.

Το avgi.gr όπως εξηγεί σε σχετικό του άρθρο αρχικά απευθύνθηκε σε γνωστή ελληνική εταιρεία που σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα συνεργαζόταν με την Facebook. Από εκεί παραπέμφθηκε στα κεντρικά της Facebook.

Όπως εξηγεί το avgi.gr έστειλε στη Facebook το εξής email μεταφρασμένο στο αγγλικά:

Κυρίες, κύριοι

Επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να συλλέξουμε πληροφορίες και την άποψη της εταιρίας στο πλαίσιο ρεπορτάζ στο avgi.gr, που αφορά στην δραστηριότητα της facebook στην Ελλάδα και τον έλεγχο αναρτήσεων χρηστών του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει οι δημόσιες καταγγελίες αναφορικά με αφαίρεση αναρτήσεων ή ακόμα και «πάγωμα» λογαριασμών χρηστών, ύστερα από αναρτήσεις που αφορούσαν στην απεργία πείνας του φυλακισμένου Δημήτρη Κουφοντίνα και ουχί τη δράση του προ της φυλάκισής του.

Πιο συγκεκριμένα στους χρήστες αυτούς εμφανίστηκαν μηνύματα όπως «It looks like something you posted doesn’t follow our Community Standards» ή «Η δημοσίευσή σας παραβιάζει τους όρους της κοινότητάς μας σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις». Υπήρξαν επίσης καταγγελίες για περιορισμό λογαριασμών για επτά ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιθυμούσαμε να μας απαντήσετε στις εξής ερωτήσεις:

  • Με ποια διαδικασία ελέγχει το facebook το περιεχόμενο; Τι ρόλο παίζει η εταιρία σας σε αυτή τη διαδικασία;
  • Έχετε παρατηρήσει αύξηση των καταγγελιών που κάνουν άλλοι χρήστες για τέτοιες αναρτήσεις;
  • Έχει συμπεριληφθεί στον «αλγόριθμο» του facebook κάποια σχετική λέξη-κλειδί, με αποτέλεσμα να «κόβονται» αυτόματα οι αναρτήσεις που την περιλαμβάνουν;

Ευχαριστώ πολύ».

Μετά από λίγες ώρες η Αυγή έλαβε email από εργαζόμενη σε εταιρεία που συνεργάζεται με το Facebook στο οποίο ζητούνταν να προωθηθούν οι σχετικοί σύνδεσμοι.

Την επόμενη μάλιστα ημέρα έλαβε την εξής απάντηση:

«Οι τρομοκράτες, οι βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες και οι οργανώσεις μίσους δεν έχουν θέση στο Facebook και το Instagram. Σύμφωνα με την πολιτική μας για τα Επικίνδυνα Άτομα και Οργανώσεις, απαγορεύουμε σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ο κ. Κουφοντίνας, να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες μας, καθώς επίσης, αποκλείουμε δημοσιεύσεις που επιδοκιμάζουν ή υποστηρίζουν αυτά τα άτομα και τις ενέργειές τους κάθε φορά που λαμβάνουμε σχετική γνώση. Η ουδέτερη τοποθέτηση αναφορικά με τρομοκρατικές ομάδες και η πληροφόρηση των Μέσων σχετικά με τις ενέργειές τους δεν αντιτίθενται στους κανόνες μας».