Ο πρόεδρος της OpenAI που έχει αναπτύξει την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT μίλησε στην αμερικανική κοινοβουλευτική επιτροπή και τόνισε ότι χρειάζεται παρέμβαση από τις κυβερνήσεις, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι της νέας τεχνολογίας.

«Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες», εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, «που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική», είπε χαρακτηριστικά ο Σαμ Άτλμαν.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους», παραδέχθηκε ο Σαμ Άλτμαν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο.

«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι ότι εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, μήπως προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία», δήλωσε ο Άλτμαν. «Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να πάει αρκετά μακριά. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί».

Ο 30χρονος προγραμματιστής και επενδυτής υπενθύμισε πως αν και η OpenAI LP, η οντότητα που ανέπτυξε το ChatGPT, είναι μια νεοφυής ιδιωτική εταιρία, ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό «που μας επιβάλλει να εργαστούμε προς την ευρεία διανομή των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης και να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη».