Το ChatGPT, η νέα AI τεχνολογία που έχει φέρει την επανάσταση στον τρόπο εύρεσης πληροφοριών στο διαδίκτυο, μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς τη δημιουργία πιο ολοκληρωμένου κακόβουλου λογισμικού, σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET.

«Απέχουμε πολύ από το στάδιο που θα υπάρξει κακόβουλο λογισμικό που παράγεται πλήρως από τεχνητή νοημοσύνη», εξηγεί σε άρθρο του ο Κάμερον Καμπ, από την ESET. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα του ChatGPT για την ώρα, είναι πως δεν είναι αρκετά δοκιμασμένο για κάτι τόσο σοβαρό.

Ωστόσο, ο Κάμερον Καμπ προσθέτει πως «το ChatGPT είναι αρκετά καλό στην υπόδειξη κώδικα, στη δημιουργία παραδειγμάτων και αποσπασμάτων κώδικα, στη βελτιστοποίηση κώδικα, ακόμη και στην αυτοματοποίηση της τεκμηρίωσης. Αρχίζει γρήγορα να κερδίζει έδαφος».

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις πιθανοί τομείς υιοθέτησης κακόβουλων προγραμμάτων, όπου το ChatGPT μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο:

  • Οι απάτες phishing θα γίνουν ακόμα πιο πειστικές, καθώς η χρήση της γλώσσας θα είναι καλύτερη και ο χρήστης δεν θα είναι σε θέση να εντοπίσει την γρήγορα απάτη λόγω γλωσσικών λαθών. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος των επιθέσεων αρχίζει με το να κάνει κάποιος κλικ σε έναν σύνδεσμο, αναμένεται οι σχετικές επιπτώσεις να αυξηθούν.
  • Οι διαπραγματεύσεις για λύτρα θα αυτοματοποιηθούν.
  • Οι τηλεφωνικές απάτες θα γίνουν ακόμα πιο πειστικές και οι κακόβουλοι απατεώνες θα ακούγονται σαν ντόπιοι και πιο πειστικοί στο ότι νοιάζονται για τα συμφέροντα του συνομιλητή.