Η απουσία των υπηρεσιών της Google αναμένεται να είναι αισθητή στα κινητά τηλέφωνα που θα κυκλοφορήσουν στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο λόγος ακούει στο όνομα Yandex, μία ρωσική εταιρεία που κατέθεσε διαμαρτυρία περί αθέμιτου ανταγωνισμού στην επιτροπή ανταγωνισμού της γειτονικής χώρας.

Το 2018, η επιτροπή είχε διατάξει την Google να αλλάξει τις συμφωνίες διανομής λογισμικού της για να επιτρέψει στους καταναλωτές να διαλέξουν μία διαφορετική πλατφόρμα αναζήτησης από τη δικιά της. Έδωσε 6 μήνες προθεσμία στην Google να συμμορφωθεί και της επέβαλλε πρόστιμο 93 εκατομμυρίων λιρών (14 εκατομμυρίων ευρώ).

Ωστόσο η Google δε συμμορφώθηκε και η διορία έληξε. Η εταιρία λέει πως συνεργάζεται με τις αρχές για να λυθεί το θέμα και να έχουν οι Android χρήστες στην Τουρκία πρόσβαση στο Play Store και σε άλλες Google εφαρμογές στα νέα τους τηλέφωνα. Έχει διορία 60 ημερών για να ανατρέψει την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού.

«Ενημερώσαμε τους συνεταίρους μας πως δε θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους για τα νέα Android τηλέφωνα που θα κυκλοφορήσουν στην τουρκική αγορά. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράσουν υπάρχουσες συσκευές και θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συσκευές και τις εφαρμογές κανονικά. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες της Google δε θα επηρεαστούν», υποστηρίζει η πλευρά της Google.