Επιστήμονες απέδειξαν ότι το κάθε φορά που τρεμοπαίζει η φλόγα του κεριού είναι «διάσπαρτη» από εκατομμύρια μικροσκοπικά διαμάντια.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο από τους απαστράπτοντες πολύτιμους λίθους δημιουργούνται κάθε λεπτό. Δυστυχώς, όμως για όλους όσους ήδη πιάσατε να ανάβετε ένα κερί για να πλουτίσετε, οι πολύτιμοι λίθοι είναι τόσο μικροί, ώστε 300.000 από αυτούς θα μπορούσαν να χωρέσουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας, ενώ εξαφανίζονται μέχρι να ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας.

Εάν καταφέρουν όμως οι επιστήμονες να αναπτύξουν μια μέθοδο περισυλλογής, ίσως μια μέρα να μπορούμε να «αναπτύσσουμε» διαμάντια σχεδόν από το πουθενά. Κάτι που θα σήμαινε το τέλος της εξόρυξης των «ματωμένων» διαμαντιών από την Αφρική και σίγουρα θα έδινε απίστευτη ώθηση στην βιομηχανική χρήση του πολύτιμου λίθου.

Την ιδέα συνέλαβε ένας επιστήμονας από το πανεπιστήμιο του St Andrews. O Wuzong Zhou, καθηγητής χημείας, «προκλήθηκε» από έναν συνάδελφό του να ανακαλύψει από τι αποτελείται η φλόγα ενός κεριού. Ο ίδιος υπέρμαχος της ιδέας ότι η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει τα πάντα, ξεκίνησε την έρευνα.

Ανέπτυξε αρχικά, ένα φίλτρο το οποίο του επέτρεψε να συλλέξει σωματίδια από το κέντρο της φλόγας, όπου οι θερμοκρασίες φθάνουν μέχρι και τους 1400 βαθμούς κελσίου, τα οποία και εξέτασε στη συνέχεια.

Προς έκπληξή του, ανακάλυψε ότι ο άνθρακας που περιέχει το κερί, είχε σχηματίσει και τους 4 τύπους του, δηλαδή καθαρού άνθρακα, γραφίτη, μόλυβδου και διαμαντιού. Ο καθαρός άνθρακας ανάλογα με την διάταξη των ατόμων του και τον μεταξύ τους δεσμών μας δίνει αυτές τις 4 διαφορετικές μορφές.

Η έκπληξη έγκειται στο ότι η κάθε δομή δημιουργείται κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Από την άλλη, τα «σωματιδιακά» αυτά διαμάντια καταστρέφονται στην διαδικασία και μετατρέπονταν σε διοξείδιο του άνθρακα. Τώρα επόμενα βήματά του είναι να εξετάσει και άλλες φλόγες που προέρχονται από άνθρακα, όπως αυτή στις ψησταριές από τα κάρβουνα.

Την ανακάλυψη αυτή είχε ίσως, ήδη προβλέψει ο πατέρας του ηλεκτρισμού Michael Faraday, πριν από 150 χρόνια. Συγκεκριμένα σε μια διάλεξή του, είχε αναφέρει ότι το φως του κεριού διαθέτει την λαμπερή ομορφιά του χρυσού και του αργύρου και ακόμα μεγαλύτερη λάμψη από πολύτιμους λίθους όπως το διαμάντι και το ρουμπίνι, όμως κανένα από αυτά δεν ξεπερνά τελικά την λαμπρότητα και την ομορφιά της φλόγας.

Όπως και να έχει μετά από αυτή την ανακάλυψη θα βλέπετε με άλλο μάτι το φως ενός κεριού.