Στον τομέα της ρομποτικής έχουν γίνει μεγάλες πρόοδοι και πέρα από την περαιτέρω ανάπτυξη των υπολογιστικών δυνατοτήτων τους, προσπάθειες καταβάλλονται και για να προσδώσουν μια πιο ανθρώπινη μορφή και αίσθηση ειδικά στα ανθρωποειδή.

Συγκεκριμένα τα μέχρι τώρα ανθρωποειδή στο άγγιγμα δεν θυμίζουν σε τίποτα ένα ζωντανό οργανισμό. Σε αυτόν τον τομέα ακριβώς εργάστηκαν Ιάπωνες επιστήμονες της εταιρείας Touchence και εφηύραν την λεγόμενη Shokac Cube, φτιαγμένη από πολυουρεθάνη. Πρόκειται για τον πρώτο αισθητήρα απαλού αγγίγματος ειδικά σχεδιασμένο για ρομπότ.

Ο αισθητήρας ανιχνεύει αγγίγματα και στις τρεις διαστάσεις και είναι και ευαίσθητος και στην πίεση. Για παράδειγμα, αν αυτός τοποθετηθεί στα μάγουλα ενός ανθρωποειδούς, τότε αυτό θα είναι σε θέση να «νιώσει» και να διαχωρίσει ένα απαλό άγγιγμα από ένα τσίμπημα.

Επιπλέον, επειδή ο αισθητήρας καλύπτεται από μαλακό αφρό και είναι εύκαμπτος και ίδιος, θα προσδίδει μια πιο ανθρώπινη υφή στο άγγιγμα από το συνηθισμένη μεταλλική αίσθηση.

Η χρήση του συγκεκριμένου αισθητήρα θα βρει πρόσφορο έδαφος σε ανθρωποειδή που χρησιμοποιούνται στον ιατρικό και θεραπευτικό χώρο. Η Touchence σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το ShokacCube τύπο B, τον επόμενο μήνα, ενώ υπολογίζει να κυκλοφορήσει και έναν πιο εξελιγμένο τύπο, Γ, μέχρι τον Απρίλιο του 2012.