Συνέχεια δίνεται σήμερα (21/02) στην εκδίκαση για την υπόθεση της Ξάνθης και το ζήτημα της ανάκλησης του πιστοποιητικού συμμετοχής της στο πρωτάθλημα, με την πλευρά των Ολυμπιακού, ΑΕΛ και Πανιωνίου να κάνουν πρόσθετη παρέμβαση στη διαδικασία, θεωρώντας ότι έχουν έννομο συμφέρον.

Οι μεν «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν να ισχύσει αναδρομικά η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της ακριτικής ΠΑΕ και να ακυρωθούν όλα της τα αποτελέσματα. ενώ από την άλλη, οι «βυσσινί» ζήτησαν τον υποβιβασμό, κάτι που έκαναν και οι «κυανέρυθροι», οι οποίοι έχουν καταθέσει και ένσταση κατά του κύρους του μεταξύ τους αγώνα.

Παρόντες ήταν συνολικά 13 δικηγόροι. Πέντε από την πλευρά της Ξάνθης, πέντε από την πλευρά του Ολυμπιακού, δύο από την πλευρά του Πανιώνιου και ο Αλέξης Κούγιας.

Η κ. Τσαγκαράκη από την πλευρά του Πανιωνίου ανέφερε πως το έννομο συμφέρον είναι βαθμολογικό. «Προσδοκούμε να επιβληθούν κυρώσεις για να υποβιβαστεί η Ξάνθη», σημείωσε. Ο κ. Γρηγορίου, με τη σειρά του, ανέφερε πως παράβαση είναι βαρεία και σύμφωνα με το παράρτημα Α του Πειθαρχικού Κώδικα προβλέπει υποβιβασμό.

Ο κ. Καρπετόπουλος από πλευράς Ολυμπιακού έκανε λόγο για έννομο βαθμολογικό συμφέρον της ομάδας που εκπροσωπεί. «Αρκεί οποιαδήποτε μεταβολή για να δικαιολογήσει το βαθμολογικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον 77Α προβλέπεται η ποινή της αποβολής. Επίσης, υπάρχουν δύο φάσεις φέτος. Η Ξάνθη είναι σε τροχιά εισόδου στα πλέι οφ ενώ εμπλέκεται σε πολυιδιοκτησία», τόνισε αρχικά, όπως μεταφέρει η ιστοσελίδα gazzetta.gr.

Και πρόσθεσε: «Τυχόν συμμετοχή της μαζί με τον ΠΑΟΚ προκαλεί αλλοίωση. Εμείς κινήσαμε όλη την διαδικασία. Κατόπιν της δικής μας καταγγελία κινήθηκαν οι καταγγελίες και μετά βγήκε το πόρισμα της ΕΕΑ».

Ο κ. Κούγιας από πλευράς ΑΕΛ, είπε πως η ΠΑΕ της οποίας ηγείται διοικητικά «θεωρεί ότι είναι μία δεσμευτική εισήγηση αυτή της ΕΕΑ. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επιβληθούν ποινές. Η παράβαση έχει χαρακτηριστεί βαρεία, όπως σωστά είπε ο συνάδελφός μου, κ. Γρηγορίου. Η κύρωση που για μένα – και ας φανεί ότι το λέω σκληρά – που πρέπει να επιβάλλετε εσείς είναι του υποβιβασμού. Ένα λεπτό κ. πρόεδρε. Εσείς πρέπει να διαβιβάσετε το πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα για κακούργημα με υφαρπαγή ψευδούς βεβαιώσεως».

Και συμπλήρωσε: «Μόνο η ΕΕΑ μπορεί να χορηγήσει πιστοποιητικό. Με το πόρισμά της το ανακαλεί. Εάν τελικά επιβάλλετε την ποινή του υποβιβασμού. Η Ξάνθη έχει 29 βαθμούς και έχουν ακόμα 2 παιχνίδια. Εάν κερδίσουμε εμείς τα δύο παιχνίδια θα είμαστε η 6η ομάδα στη βαθμολογία. Εμείς έχουμε χάσει τρεις βαθμούς από την Ξάνθη. Πρέπει να μας επιστραφούν οι βαθμοί. Μπορούμε να καταλήξουμε στην 5η θέση. Η Ξάνθη, τιμωρούμενη, αλλάζει τα δεδομένα. Εάν κερδίσει ο Πανιώνιος την Κυριακή θα το δούμε. Επικαλούμαι την υπ’ αριθμόν 67 του 2015 για το θέμα της Κέρκυρας».

Όσον αφορά την πλευρά της Ξάνθης, ο κ. Δετσαρίδης ανέπτυξε στη συνέχεια τις θέσεις του γιατί δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις. Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τα στοιχεία αυτά που επιβαρύνουν την ακριτική ΠΑΕ και για το εύρος των ποινών ότι δεν πρέπει και δεν γίνεται να υποβιβαστεί. Πρόσθεσε πως το πειθαρχικό όργανο της Super League είναι αναρμόδιο για να αποφανθεί για το πιστοποιητικό συμμετοχής και τον χρόνο της ανάκλησής του, ενώ απαντώντας στον Ολυμπιακό, υπογράμμισε ότι μπορεί για κάποιον λόγο να κληθεί εκείνος να υποβιβαστεί, οπότε «δεν μπορούμε να ξέρουμε το τι θα γίνει».

Η κ. Παπαδοπούλου, επίσης εκ μέρους της Ξάνθης, είπε πως δεν υπάρχει καμία παράβαση από τον ακριτικό σύλλογο, ενώ σημείωσε ότι «ήταν από παραδρομή πιστεύουμε το λάθος στο μετοχολόγιο. Από παραδρομή και της ΕΕΑ». Μάλιστα, στη συνέχεια επισήμανε πως «η Ξάνθη δεν παραπλάνησε την ΕΕΑ. Δεν μπορώ να καταλάβω τους ισχυρισμούς. Με ποια υπαιτιότητα καλούμαστε;».

«Δεν μπορείτε να μπείτε στην ουσία της υπόθεσης»

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κ. Μάρκου, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καταλήξει στο αν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Αν ζητάτε τον υποβιβασμό, σύμφωνα με το άρθρο 77α, σημαίνει ότι μπαίνω και στην ουσία της υπόθεσης», είπε, με τον νομικό εκπρόσωπο των Πειραιωτών, κ. Χατζησαβάογλου, να απαντά: «Όχι κύριε πρόεδρε, δεν ισχύει αυτό. Ο νόμος δεν σας το επιτρέπει, δεν έχετε και το νομικό υπόβαθρο ως Επιτροπή, καθώς δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε στοιχεία όπως τραπεζικοί λογαριασμοί».

Παρόμοια θέση εξέφρασε και ο νομικός εκπρόσωπος του Πανιώνιου, κ. Γρηγορίου ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο είπε: «Εδώ λέει ότι υποχρεούστε σε μία απλή διαπίστωση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Κούγιας. «Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι να επιβάλλετε ποινές. Η ΕΕΑ είναι μία ανεξάρτητη Αρχή και δεν μπορεί να καταργηθεί. Τα πορίσματα και οι αποφάσεις της έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Το αναγνώρισε και η Ξάνθη προσφεύγοντας στο διοικητικό εφετείο και στο ΣτΕ. Αν δεν το πίστευαν, δεν θα έκαναν αυτή την ενέργεια. Αυτό που έχετε να δείτε, είναι αν πρόκειται εκτελεστή απόφαση και να περιοριστείτε στις ποινές», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Ουσιαστικά πρέπει να δείτε με τις δικές σας γνώσεις και με τη βοήθεια των συναδέλφων το θέμα. Μετά εάν αποφασίσετε να δείτε τη βασιμότητα. να δείτε τις κυρώσεις. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και περιγράφεται από την ΕΕΑ στο πόρισμα της έχει να κάνει με φορολογικές και οικονομικές παραβάσεις. Επιμένω ότι πρέπει να επιβάλλετε μόνο ποινές και όχι να μπείτε στην ουσία της υπόθεσης».

Επίσης, τέθηκε ζήτημα για το αν ο κ. Μάρκου πρέπει να εκδικάσει, λαμβάνοντας υπόψιν την τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία ψηφίστηκε στις 29 Ιανουαρίου. Από την πλευρά του Ολυμπιακού υποστήριξαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί μεσούσης της περιόδου και δεν μπορεί να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.