Το Μουντιάλ 2022 δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, αφού οι αρνητικές αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει φαίνεται να επιβεβαιώνονται τουλάχιστον στη Γερμανία, καθώς η τηλεθέαση στην πρεμιέρα μειώθηκε στο μισό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τη μετάδοση του αγώνα του Κατάρ εναντίον του Ισημερινού από το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF παρακολούθησαν χθες 6,1 εκατομμύρια τηλεθεατές (μερίδιο αγοράς 28,2%), ενώ την τελετή έναρξης παρακολούθησαν 5,43 εκατομμύρια τηλεθεατές (μερίδιο αγοράς 26,3%). Την μετάδοση της πρεμιέρας του Μουντιάλ το 2018 από τη Ρωσία είχαν, αντιθέτως, παρακολουθήσει περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τηλεθεατές, με το μερίδιο αγοράς να φθάνει το 52%.

Έτσι, η εικόνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 18% των Γερμανών σκοπεύει να παρακολουθήσει «τόσους αγώνες όσους και στις προηγούμενες διοργανώσεις». Επιπλέον, στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο έχουν ταξιδέψει μόλις 35.000 Γερμανοί, ενώ το 2018 στη Γερμανία είχαν πωληθεί περισσότερα από 62.000 εισιτήρια για τους αγώνες στη Ρωσία.

Μάλιστα, η απόφαση και της εθνικής ομάδας της Γερμανίας να μη φορέσει ο αρχηγός της Μανουέλ Νόιερ το περιβραχιόνιο «One Love» για την στήριξη στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και την προώθηση της κουλτούρας συμπερίληψης στο ποδόσφαιρο, προκαλεί ήδη αντιδράσεις.

Ο βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Γιοχάνες Σέτσλ ζήτησε την αποχώρηση της γερμανικής εθνικής ομάδας από τη διοργάνωση «και μάλιστα σήμερα», ενώ ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Human Rights Watch Βάντζελ Μιχάλσκι, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό n-tv, έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική απόφαση» και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την «συνθηκολόγηση ενώπιον των ισχυρών της FIFA».