Ο Ολυμπιακός κατάφερε, έστω με άγχος αφού χρειάστηκε τρεις αποκρούσεις πέναλτι από τον Βατσλίκ στη σχετική διαδικασία, να αποκλείσει τον Απόλλωνα Λεμεσού και να πάρει το εισιτήριο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, για τους ομίλους του Europa League, μαθαίνοντας σήμερα και τους αντιπάλους του που θα είναι οι Κάραμπαγκ, Φράιμπουργκ και Ναντ.

Οι Πειραιώτες ήταν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ήξεραν εξαρχής ότι δεν θα κληρωθούν με κάποια από τις Ρόμα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Λάτσιο, Μπράγκα, Ερυθρό Αστέρα και Ντιναμό Κιέβου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν δύσκολες ομάδες στα υπόλοιπα γκρουπ.

Όπως και να έχει, η κλήρωση έγινε και έβγαλε ως αντιπάλους του Ολυμπιακού στον 7ο όμιλο τις Κάραμπαγκ, Φράιμπουργκ και Ναντ.

Η Κάραμπαγκ είναι από το Αζερμπαϊτζάν και αποκλείστηκε στα πλέι οφ του Champions League από τη Βικτόρια Πλζεν, η Φράιμπουργκ είναι γερμανική ομάδα και αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή, ενώ και η γαλλική Ναντ δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολος αντίπαλος.

Αναλυτικά όλοι οι όμιλοι του φετινού Europa League

1ος όμιλος: Άρσεναλ, Αϊντχόφεν, Μπόντο Γκλιμτ, Ζυρίχη

2ος όμιλος: Ντιναμό Κιέβου, Ρεν, Φενέρμπαχτσε, ΑΕΚ Λάρνακας

3ος όμιλος: Ρόμα, Λουντογκόρετς, Μπέτις, Ελσίνκι

4ος όμιλος: Μπράγκα, Μάλμε, Ουνιόν Βερολίνου, Σαν Ζιλουάζ

5ος όμιλος: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Σοσιεδάδ, Σέριφ, Ομόνοια

6ος όμιλος: Λάτσιο, Φέγενορντ, Μίντιλαντ, Στουρμ Γκρατς

7ος όμιλος: Ολυμπιακός, Καραμπάκ, Φράιμπουργκ, Ναντ

8ος όμιλος: Ερυθρός Αστέρας, Μονακό, Φερεντσβάρος, Τραμπζονσπόρ

Οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι έξι αγωνιστικές

1η αγωνιστική: 8 Σεπτεμβρίου
2η αγωνιστική: 15 Σεπτεμβρίου
3η αγωνιστική: 6 Οκτωβρίου
4η αγωνιστική: 13 Οκτωβρίου
5η αγωνιστική: 27 Οκτωβρίου
6η αγωνιστική: 3 Νοεμβρίου

Τα οικονομικά οφέλη

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 31 Μαΐου 2023 στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, ο Ολυμπιακός μόνο και μόνο από την πρόκρισή του στους ομίλους του Europa League θα ενισχύσει το ταμείο του με το ποσό των 3.630.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί με βάση τα αποτελέσματα στα παιχνίδια του εκεί. Η νίκη έχει έπαθλο 630.000 ευρώ, ενώ η ισοπαλία 210.00 ευρώ. Εάν ο Ολυμπιακός τερματίσει πρώτος στο γκρουπ τότε θα λάβει 1.100.000 ευρώ, ενώ εάν ολοκληρώσει τους ομίλους ως δεύτερος θα λάβει 500.000 ευρώ.

Φυσικά, αν οι Πειραιώτες καταφέρουν να προκριθούν στις επόμενες φάσεις των νοκ-άουτ αγώνων, τα οικονομικά οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα. Αυτό γιατί η παρουσία του στους «16» θα του αποφέρει 1,2 εκατομμύρια ευρώ, αν περάσει στους «8» θα πάρει άλλα 1,8 εκατομμύρια ευρώ. Αν κάνει την υπέρβαση και φτάσει στα ημιτελικά θα προσθέσει 2,8 εκατομμύρια στο… πορτοφόλι του, ενώ η παρουσία στον τελικό επιβραβεύεται με 4,6 εκατομμύρια ευρώ. Η κατάκτηση του τροπαίου έρχεται… παρέα με έξτρα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Αν, πάλι, ο Ολυμπιακός τερματίσει 3ος θα συνεχίσει στον έξτρα νοκ άουτ γύρο του Europa Conference League. Εκεί τα έσοδά του μπορούν να είναι τα εξής: 300.000 ευρώ για την πρόκριση στα νοκ άουτ πλέι οφ, 600.000 ευρώ αν περάσει στους «16», ένα εκατ. ευρώ αν πάει στα προημιτελικά, δύο εκατ. ευρώ για τους «4» και τρία εκατ. ευρώ η πρόκριση στον τελικό με έξτρα δύο εκατ. ευρώ για την κατάκτηση.

Αυτά έσοδα θα αυξηθούν κι από το market pool. Με τον Ολυμπιακό να είναι η μόνη ελληνική ομάδα που απομένει στην Ευρώπη μπορεί να περιμένει περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ πάνω από 3,5 εκατομμύρια ευρώ μπορεί να του αποφέρει η ιστορική κατάταξή του.