Και Καρλίτος από τον Ιανουάριο και Βέλεθ έπειτα, και Αϊτόρ, έρχονται και ο Σαβιέ με τον Βιγιαφάνιες, θα πάρει σίγουρα επιπλέον τρεις παίκτες ο Παναθηναϊκός. Λογικό, δεδομένου ότι αποχώρησαν τέσσερις παίκτες του βασικού κορμού (Ινσούα – Γιόχανσον – Χρ. Δώνης – Ζαχίντ) και ενδέχεται να πωληθούν και ο Μακέντα με τον Χατζηγιοβάνη. Το ενδιαφέρον των media και των φιλάθλων στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στους «νέους», όμως το βάρος του Τσάβι Ρόκα είναι τεράστιο αυτό το καλοκαίρι στο πεδίο της… αποφόρτισης, όχι μόνο της ενίσχυσης του Παναθηναϊκού.

Ούτε λίγο – ούτε πολύ το μέλλον συνολικά 19 παικτών είναι στον αέρα (οι περισσότεροι θα αποχωρήσουν) και ο τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού (πιθανότατα σε συνεργασία με τον Κώστα Κωστάντο) θα κληθούν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά με δανεισμούς και λύσεις συμβολαίων. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο – ποτέ δεν είναι. Μα αυτή τη φορά γίνεται δυσκολότερο λόγω δύο παραμέτρων: α) του στενού χρονικού πλαισίου (12 Σεπτεμβρίου αρχίζει το πρωτάθλημα και η μεταγραφική περίοδος θα συνεχίζει να τρέχει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου…) β) της δυσκολίας του Ντάνι Πογιάτος να αξιολογήσει με πολλά δεδομένα στα χέρια του, εφόσον έχει παρακολουθήσει τους παίκτες μόνο από DVD και δεν έχει συνεργαστεί μαζί τους στην καθημερινότητα.

Τερματοφύλακες

Δύο είναι οι γκολκίπερς για τους οποίους ο Τσάβι Ρόκα θα κληθεί πιθανότατα να βρει ομάδα (σε περίπτωση πώλησης του Διούδη θα αποκτηθεί βασικός κίπερ). Ο 24χρονος Κώστας Κότσαρης και ένας εκ των Ξενόπουλου/Χριστογεώργου. Ο Κότσαρης είναι απίθανο να πωληθεί και δεδομένου ότι το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2021 πιθανότατα θα μείνει ελεύθερος με μικρή αποζημίωση (ανοιχτό το ενδεχόμενο και για δανεισμό ώστε να μείνει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι). Ο Ξενόπουλος που απέκρουσε δύο πέναλτι στα play offs χαρίζοντας ισάριθμες νίκες στον Παναθηναϊκό (Φετφατζίδη και Φιγκεϊρέδο) έχει επίσης συμβόλαιο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και είναι ερωτηματικό τι θα αποφασίσει το κλαμπ. Να δοθεί ως δανεικός για να πάρει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής ή να παραμείνει στο Τριφύλλι ως Νο 2 περιμένοντας κάποια ματς Κυπέλλου και λιγοστά πρωταθλήματος «πίσω» από τον Διούδη; Ο 20χρονος Χριστογεώργος θεωρείται πιο εξελίξιμος, επίσης ικανοποίησε στα play offs και ανάλογα με την απόφαση για τον Ξενόπουλο, είτε θα παραμείνει ως Νο 2, είτε θα δοθεί δανεικός με επέκταση συμβολαίου (λήγει και το δικό του τον Ιούνιο του 2021).

Αμυντικοί

Ο Δημήτρης Κολοβέτσιος του οποίου το συμβόλαιο λήγει το 2022 κέρδισε με το σπαθί του μια θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν βάσει των πολύ καλών εμφανίσεών του στα play offs και μόνο αν το θελήσει ο ίδιος θα αποχωρήσει (δύσκολο να βρει ομάδα στο εξωτερικό ή «μεγάλο» ελληνικό σύλλογο). Συνεπώς, δύο είναι οι αμυντικοί για τους οποίους Πογιάτος και Ρόκα θα κληθούν να αποφασίσουν. Ο πρώτος είναι ο Φάνης Μαυρομάτης, ο οποίος είχε δοθεί ως δανεικός στην Σοντερίσκε της Δανίας. Στα 23 του έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022. Υπάρχει μία και μοναδική περίπτωση  να μείνει: αν ο Πογιάτος αποφασίσει να βασιστεί σε διατάξεις με τρεις στόπερ και δεν εμπιστευτεί ακραίους μπακ ως υπηρεσιακούς στόπερ. Ερωτηματικό και για τον 22χρονο Βαγγέλη Θεοχάρη που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022, ικανοποίησε με την απόδοσή του ως υπηρεσιακός δεξιός μπακ στα play offs, αλλά δύσκολα θα βρει θέση στο ρόστερ ως χαφ ή ως κεντρικός αμυντικός: μπορεί να δοθεί δανεικός για να πάρει συμμετοχές.

Μέσοι

Τρεις είναι οι παίκτες που αναμένεται να αποχωρήσουν και οι περιπτώσεις δεν είναι εύκολες. Η πρώτη είναι του Ισπανού Φάουστο ο οποίος αφού έπαιξε μόνο σε δύο ματς Κυπέλλου, είχε παραχωρηθεί ως δανεικός τον Ιανουάριο στην Ταραγόνα της τρίτης κατηγορίας (4 συμμετοχές). Ας αφήσουμε ανοιχτό… 1% να τον κρατήσει ο συμπατριώτης του Ντάνι Πογιάτος. Το… πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο Φάουστο έχει συμβόλαιο για έναν επιπλέον χρόνο και θα πρέπει ασφαλώς να αποζημιωθεί για να το λύσει (μικρό το κόστος, αλλά η αποζημίωση είναι πάντα… αποζημίωση). Ο δεύτερος παίκτης είναι ο 19χρονος Ανδρέας Αθανασακόπουλος, ο οποίος έπαιξε εφέτος μόνο 95 λεπτά, όλα στα play offs (βασικότατος στην Κ-19). Πιθανώς να δοθεί ως δανεικός, καθώς έχει συμβόλαιο μέχρι το 2022. Ο τρίτος είναι ο 19χρονος Δημήτρης  Σερπέζης, ο οποίος είχε παίξει μόνο σε ένα ματς Κυπέλλου, αλλά στα play offs έγραψε έξι συμμετοχές και 164 λεπτά, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί ως δανεικός.

Εξτρέμ

Ισως το πιο δύσκολο πεδίο για τον Παναθηναϊκό. Όχι λόγω του 25χρονου Ούγγρου Ντόμινικ Νατζ που είναι δανεικός από τη Λέγκια Βαρσοβίας και θα επιστρέψει στην πολωνική ομάδα, καθώς οι όποιες πιθανότητες παραμονής είχε διαλύθηκαν από τον τραυματισμό του στο πρώτο ματς των play offs εναντίον της ΑΕΚ. Αλλά λόγω του Γιοάν Μολό και του Ούφε Μπεκ. Ο Γάλλος θα αποχωρήσει σίγουρα και αναμένονται με… ενδιαφέρον οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του  συμβολαίου του. O 31χρονος ακραίος ήταν βασικός στην Ορλεάν (δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας) μέχρι να εμφανιστεί ο… κορονοϊός, αλλά στην πατρίδα του τα πρωταθλήματα (δια)κόπηκαν «μαχαίρι» με απόφαση της κυβέρνησης και έχει συμβόλαιο με το Τριφύλλι για έναν επιπλέον χρόνο. Σίγουρα θα αποχωρήσει αλλά δεν γνωρίζουμε… πώς και με πόσα! Εκτός απροόπτου θα αποχωρήσει και ο Ούφε Μπεκ. Ισως ως δανεικός, δεδομένου ότι έχει τριετές συμβόλαιο, μέχρι το 2022, εκτός κι αν βρεθεί φόρμουλα αποζημίωσης. Πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης του Τάσου Χατζηγιοβάννη, καθώς έχει ήδη αποκτηθεί ο Αϊτόρ και επίκειται η ανακοίνωση για Σαβιέ και Βιγιαφάνιες.

Επιθετικοί

Χαμός και αρκετά τα ερωτηματικά! Πρώτο απ΄όλα η πώληση του Φεντερίκο Μακέντα: το θέλει ο ίδιος, το θέλει περισσότερο ο Παναθηναϊκός, δεδομένου ότι το επόμενο καλοκαίρι λήγει το συμβόλαιο του 30χρονου Ιταλού. Σέχου και Βέργος είχαν δοθεί ως δανεικοί και τα συμβόλαιά τους λήγουν το 2021. Η’ θα μείνουν ελεύθεροι με αποζημίωση ή θα δοθούν δανεικοί εκ νέου. Το ίδιο θα συμβεί και με τον νεαρό Κόναν που είχε παραχωρηθεί δανεικός στον Λεβαδειακό και επέστρεψε τον Ιανουάριο. Μεγάλα ερωτηματικά για τον Αργύρη Καμπετσή, τον Χουάν Περέα  και τον Δημήτρη Εμμανουηλίδη. Ο Εμμανουηλίδης επέστρεψε από τον Πανιώνιο και εκτός απροόπτου θα παραμείνει στο ρόστερ, αρκεί να μην απογοητεύσει τον Πογιάτος στην περίοδο της προετοιμασίας. Ο Καμπετσής (έχει συμβόλαιο μέχρι το 2021) πήρε πολλές συμμετοχές (και ως βασικός) και έκανε καλές εμφανίσεις στα play offs, αλλά του έλειψε το γκολ (ακυρώθηκαν και δυο που πέτυχε λόγω VAR…) και έχασε έξι μεγάλες ευκαιρίες. Στο 50%-50% η παραμονή του, όπως και του Περέα, ο οποίος δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο στα play offs, στα οποία χρησιμοποιήθηκε ως αλλαγή. Ενας εκ ων δύο θα μείνει, ένας θα παραχωρηθεί.

Πηγή: gazzetta.gr