Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατέθεσε τροπολογία – προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας.

Η συγκεκριμένη τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στις ομοσπονδίες να προχωρήσουν σε αλλαγή κανονισμών και προκρύξεων αθλητικών διοργανώσεων με άμεση ισχύ και μόνο για τη φετινή σεζόν, αφού είναι στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Στην αιτιολογική έκθεση για τη σχετική τροπολογία, αναφέρονται τα εξής.

«Κατόπιν της προσωρινής αναστολής όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων προκύπτει ζήτημα λήξης και καθ΄ οιονδήποτε τρόπο περάτωσης, όπως επίσης, και ολοκλήρωσης των προσωρινών διακοπεισών αθλητικών διοργανώσεων, μετά την επικείμενη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν δυνάμει των ως άνω προληπτικών μέτρων.

Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ανωτέρω ζήτημα, ενδέχεται να απαιτηθεί η τροποποίηση, αναλόγως και κατά περίσταση, των αντιστοίχων κανονισμών και των προκηρύξεων των πρωταθλημάτων της εν εξελίξει αγωνιστικής περιόδου.

Οι τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν άμεση ισχύ ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή τους την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης ρύθμισης.

Για τον σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2019-20 ούτως ώστε να δοθεί δυνατότητα στις αρχές που είναι αρμόδιες τόσο για τη νομοθέτηση των κανονισμών πρωταθλημάτων, όσο και για τη διοργάνωση των πάσης φύσεως αθλητικών διοργανώσεων, να τροποποιήσουν τους σχετικούς κανονισμούς και τις αντίστοιχες προκηρύξεις, προσδίδοντας μάλιστα, στις τροποποιήσεις αυτές άμεση ισχύ.

Για λόγους ταχύτητας, ευελιξίας και αποφυγής συνάθροισης μεγάλου αριθμού φυσικών προσώπων σε ένα χώρο, ορίζεται ότι οι αποφάσεις για τις ως άνω τροποποιήσεις θα λαμβάνονται από τα οικεία διοικητικά συμβούλια ή τις εκτελεστικές επιτροπές, κατά περίπτωση και δεν θα εγκρίνονται, ούτε θα επικυρώνονται από τη γενική συνέλευση, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης καταστατικής ή κανονιστικής ρύθμισης».