Η γονείς μιας μικρής μαθήτριας σε σχολείο στην ευρύτερη επαρχία της Βερόνα δεν είχαν να πληρώσουν τη σίτισή της. Έτσι, η πιτσιρίκα τρεφόταν με μία μικρή κονσέρβα τόνο και λίγα κράκερς, καθώς εκείνη δεν μπορούσε να έχει… πρόσβαση για ένα πλήρες γεύμα στο εστιατόριο του ιδρύματος.

Αυτός ο αποκλεισμός, για καθαρά οικονομικούς λόγους της μικρής στο σχολείο της πόλης Μινέρμπε κινητοποίησε τον ποδοσφαιριστή της Ιντερ, Αντόνιο Καντρέβα, που επικοινώνησε με τον δήμαρχο της περιοχής και του ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει τα έξοδα σίτισης του κοριτσιού.

Το γεγονός έφερε στο φως η τοπική εφημερίδα L’ Arena και προκάλεσε την καταγγελία της τοπικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), που έκανε λόγο για «τακτική διακρίσεων» εκ μέρους του δημάρχου Αντρέα Τζιράρντι, που εκλέγεται με την ξενοφοβική Λέγκα.

Την απόφαση αυτή για τη μαθήτρια έλαβαν από κοινού οι διαχειριστές της σχολικής εστίας και της δημοτικής Αρχής, έπειτα από επανειλημμένα ειδοποιητήρια στην οικογένεια της μικρής να καταβάλει το τίμημα για τη σίτισή της. Μπορεί να φανταστεί κάποιος την αντίδραση της πιτσιρίκας, όταν είδε να έρχεται στο πιάτο της κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που μπορούσαν να τρώνε οι συμμαθητές της.

Ο Ρωμαίος διεθνής ποδοσφαιριστής αντέδρασε αμέσως σε συντονισμό με το Πανιταλικό Κύμα Αλληλεγγύης που ξεσήκωσε η υπόθεση και τηλεφώνησε στον δήμαρχο για να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες και να δώσει λύση, εκεί όπου οι… αρμοδιότεροι όχι μόνο αδυνατούσαν να το κάνουν.

Για τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Μάσιμο Μόμι, το περιστατικό είναι μεμονωμένο και αφορά ένα ζήτημα «δικαιοσύνης» απέναντι στις οικογένειες που πληρώνουν κανονικά τη σχολική σίτιση των παιδιών τους.

Όμως το PD κατηγορεί την τοπική Αρχή, υπογραμμίζοντας πως «όχι μόνον έχει τη δυνατότητα, αλλά και το καθήκον» να αντιμετωπίζει ανάλογες περιπτώσεις οικογενειών με οικονομικές δυσκολίες και «σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να τα βάζουν με τους ανήλικους, δηλαδή τους αδύναμους κρίκους σε αυτήν την αλυσίδα».

Πάντως, αυτή η περίπτωση δεν είναι και η μοναδική στη γειτονική χώρα. Πολλά είναι τα αντίστοιχα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην Ιταλία και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι υπεύθυνοι των σχολείων είχαν αρνηθεί να δώσουν έστω και λίγο φαγητό σε μαθητές που δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν το γεύμα τους.