Η δολοφονία του κορυφαίου παίκτη της Ρεάλ

Ο Μοντσίν Τρίανα στήθηκε στο απόσπασμα στα 34 του, στο ξεκίνημα του Ισπανικού Εμφύλιου


ΑΘΛΗΤΙΚΑ
4:49
17/01/2018
Η δολοφονία του κορυφαίου παίκτη της Ρεάλ
2
loading

Έχουν περάσει περισσότερα από 80 χρόνια από εκείνη τη σφαγή, που έμεινε στη δική τους ιστορία ως «Το μακελειό της Παραθουέλος», αλλά στα βιβλία της Ρεάλ Μαδρίτης έχει μείνει ανεξίτηλα γραμμένο το όνομα του δικού της μεγάλου θύματος του Ισπανικού Εμφυλίου. Συνέβη το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 1936, στο πρώτο ξέσπασμά της διαμάχης μεταξύ των κομουνιστών και των φρανκικών δυνάμεων, με τον Μοντσίν Τρίανα να πυροβολείται ως ένοχος δίχως να έχει δικαστεί, όπως ακριβώς συνέβη και με άλλους 1.000 έως 2.000 στρατιώτες (υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές), πολίτες και καθολικούς ιερείς που είχαν δεξιά φρονήματα.

Η Μαδρίτη αρχικά βρέθηκε υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων (σ.σ.: έτσι ονομάστηκαν οι Αριστεροί) και άρχισαν οι συλλήψεις. Ο Τρίανα και τα δύο αδέρφια του ήταν από τους πρώτους που μπήκαν φυλακή, χωρίς να υπάρξει επίσημη κατηγορία. Καθώς όμως πλησίαζαν τα στρατεύματα του Φρανθίσκο Φράνκο, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν την απόφαση να κάνουν γενικευμένη εκκαθάριση, φοβούμενοι να έχουν πίσω τους αντιπάλους, ενώ η μεγάλη μάχη βρισκόταν μπροστά τους.

dob2-fdw0aazgmr

Το πρωινό της 7ης Νοεμβρίου ο Τρίανα μπήκε με τη βία σε ένα καμιόνι, έχοντας κλειστά μάτια. Τον κατέβασαν μαζί με τους υπόλοιπους, τον έβαλαν στη σειρά και ακούστηκε η τουφεκιά. Στα 34 του πυροβολήθηκε στο απόσπασμα. Το ίδιο συνέβη την επόμενη μέρα και με τα δύο αδέρφια του και με πολλές εκατοντάδες άλλων, στη χειρότερη εποχή της σύγχρονης ισπανικής ιστορίας όπου τα εγκλήματα ήταν αντίστοιχα σκληρά και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο Τρίανα δεν είχε καν αποσυρθεί επίσημα από την ενεργό δράση, αλλά υπήρξε θύμα της διαμάχης. Στην ιστορία της Ρεάλ μνημονεύεται ως ο ηγέτης της ομάδας που την οδήγησε στην πρώτη κατάκτηση της στη La Liga (1932) και στα κιτάπια της αναφέρεται ως  «ο μάγος της ντρίμπλας». Περισσότερο όμως απ' όλα, επειδή υπήρξε ο ήρωας του μεγαλύτερου άντρα που πέρασε ποτέ από το σύλλογο.

Ο θρυλικός Σαντιάγο Μπερναμπέου συνήθιζε μέχρι το θάνατο του να αφήνει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο και ν' αναφέρεται στον Μοντσίν Τρίανα ως τον κορυφαίο όλων για τους Μαδριλένους: «Όποιος δεν είδε τον Τρίανα, τον καλύτερο που είδαν ποτέ τα μάτια μου, δεν μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει απολαυστικό ποδόσφαιρο».

Πηγή: gazzetta.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

    Εδώ στο Ελλαδιστάν, οι λιμανίσιοι δεκαετίες τώρα, εκτέλεσαν και εκτελούν (με την ανοχή του κράτους) το ίδιο το ποδόσφαιρο...

  2. avatar stauros 1

    εκαναν τετοια οι αριστεροι?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει