Η Αργεντινή νίκησε με 1-0 τη Βραζιλία στο «Μαρακανά» στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 για τη ζώνη της Νότιας Αμερικής τα ξημερώματα της Τετάρτης (22/11). Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια δήλωσε «παρών» μετά την ήττα από την Ουρουγουάη (2-0), τη στιγμή που η «σελεσάο» βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με τρία συνεχόμενα χαμένα παιχνίδια και τέσσερις αγωνιστικές χωρίς νίκη. Για πρώτη φορά έχασε εντός έδρας αγώνα προκριματικών Μουντιάλ, ενώ μετρούσε 51 νίκες και 13 ισοπαλίες!

Το παιχνίδι ήταν γεμάτο δράση, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς σ’ ένα «superclasico». Κι άρχισε άσχημα, με επεισόδια. Η αστυνομία του Ρίο ντε Τζανέιρο επιτέθηκε στους οπαδούς της Αργεντινής, ενώ υπήρξαν συμπλοκές και μεταξύ των οπαδών της Αργεντινής και της Βραζιλίας. Υπήρξαν τραυματίες κι έγιναν συλλήψεις με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου. Ο Λιονέλ Μέσι πήρε την ομάδα και πήγαν στα αποδυτήρια, λέγοντας πως δεν θα παίξουν σε αυτές τις συνθήκες.

Όσο για το ματς αυτό καθαυτό, η Αργεντινή ήταν καλύτερη στις περιοχές και κατάφερε να επικρατήσει χάρις στο γκολ του Νικολάς Οταμέντι έπειτα από το κόρνερ του Τζοβάνι Λο Τσέλσο στο 63′, ενώ η Βραζιλία έμεινε με δέκα παίκτες εξαιτίας της αποβολής του Ζοέλιντον στο 81′, εννιά λεπτά αφότου πέρασε στο ματς στη θέση του Μαγκαλιάες. Φάνηκαν οι απουσίες της Βραζιλίας (Νεϊμάρ, Βινίσιους Ζούνιορ, Κασεμίρο κ.α.). Η Αργεντινή παρέμεινε στην κορυφή της βαθμολογίας των προκριματικών με 15 βαθμούς κι έκανε ακόμη ένα βήμα, για να πάρει το εισιτήριο.

Τα συνθήματα, ο έξαλλος Μέσι και η «βόμβα» Σκαλόνι

Η Αργεντινή, που έγινε η πρώτη Εθνική ομάδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που νικάει δύο φορές τη Βραζιλία μέσα στο «Μαρακανά» σε «επίσημα» παιχνίδια (σ.σ. το άλλο ήταν ο τελικός του Copa America), μετά το τέλος πήγε να πανηγυρίσει με τους οπαδούς της. Τότε άρχισαν και πάλι οι συμπλοκές με την αστυνομία. Μάλιστα, ο τερματοφύλακας Ντίμπου Μαρτίνες προσπάθησε να αρπάξει το γκλομπ ενός αστυνομικού.

Ο Λιονέλ Μέσι (αποχώρησε στο 78′ λόγω τραυματισμού και μπήκε ο Ντι Μαρία στη θέση του) εξήγησε τη στάση του. «Έπρεπε να φύγουμε, γιατί έβλεπα τον κίνδυνο. Καλύτερα έτσι. Ηρέμησαν τα πράγματα. Έπρεπε να δούμε και πως ήταν οι συγγενείς μας και οι φίλοι που ήταν στο γήπεδο», είπε. Μάλιστα, ο ηγέτης της Αργεντινής είχε και λογομαχία με τον Ροδρίγο της Βραζιλίας (και της Ρεάλ Μαδρίτης). Εκείνος τον αποκάλεσε δειλό, επειδή πήρε την ομάδα κι ο Μέσι του απάντησε: «Εμείς δειλοί; Πρόσεχε το στόμα σου».

Αφού επέστρεψε η Αργεντινή για να γιορτάσει με το κοινό της, οπαδοί και κόσμος τραγούδησαν πως ο Μαραντόνα είναι καλύτερος του Πελέ, αλλά και πως θα έπρεπε να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, γιατί η Βραζιλία είναι νεκρή.

Το σενάριο, όμως, είχε και μια τελευταία έκπληξη. Ο προπονητής της Αργεντινής, Λιονέλ Σκαλόνι, δημιούργησε αμφιβολίες για την παραμονή του στον πάγκο της ομάδας και το 2024. «Είναι δύσκολο να συνεχίζεις όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα με τους οπαδούς σ’ ένα γήπεδο. Είναι στιγμή να σταματήσω και να σκεφτώ το μέλλον μου», τόνισε, αν και ανέφερε πως δεν παραιτείται και απλά εξωτερίκευσε ορισμένες σκέψεις του.

Στα άλλα παιχνίδια που έγιναν για την 6η αγωνιστική των προκριματικών του Μουντιάλ στη ζώνη της Νότιας Αμερικής: Παραγουάη-Κολομβία 0-1 (11′ πέν. Μπορέ), Ισημερινός-Χιλή 1-0 (21′ Μένα), Ουρουγουάη-Βολιβία 3-0 (15′,71′ Νούνιες, 39′ αυτ. Βιγιαμίλ), Περού-Βενεζουέλα 1-1 (17′ Γιοτούν – 54 Σαβαρίνο).

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 6 αγώνες)

  1. Αργεντινή 15
  2. Ουρουγουάη 13
  3. Κολομβία 12
  4. Βενεζουέλα 9
  5. Ισημερινός 8
  6. Βραζιλία 7
  7. Παραγουάη 5
  8. Χιλή 5
  9. Βολιβία 3
  10. Περού 2
    • Ο Ισημερινός άρχισε με -3 λόγω τιμωρίας.
    • Προκρίνονται απευθείας οι έξι πρώτες και η 7η παέι σε διηπειρωτικό μπαράζ.