Την έξοδο τους από το δικαστικό Σώμα είδαν επτά δικαστές για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση  δικαστικών αποφάσεων.

Η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έβαλε στο «μικροσκόπιο» της τις περιπτώσεις των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών οι οποίοι είχαν  σε εκκρεμότητα εκατοντάδες υποθέσεις επί σειρά ετών ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχε επέλθει και παραγραφή.

Τρεις από τους δικαστές δήλωσαν πως δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που επιτάσσει η Δικαιοσύνη και για το λόγο αυτό ζήτησαν να απολυθούν  και στη συνέχεια να διοριστούν σε υπηρεσία του  Δημοσίου, όπως προβλέπεται από το νόμο, αίτημα που έγινε δεκτό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί είναι ότι μια από τις δικαστικές λειτουργούς είχε πέντε πειθαρχικές ποινές ενώ της  είχαν αφαιρεθεί , λόγω καθυστερήσεων, 400 υποθέσεις από το 2012, ενώ σε άλλη περίπτωση αφαιρέθηκαν 86 δικογραφίες που εκκρεμούσαν από το 2018.

Μια πρωτοδίκης, που έχει στο βιογραφικό της δυο μεταπτυχιακά και μιλά δυο ξένες γλώσσες, μέσα σε ένα χρόνο δημοσίευσε μόλις 10 αποφάσεις ενώ για να δημοσιεύσει αποφάσεις που αφορούσαν πλημμελήματα χρειάστηκε 4 χρόνια. Η δικαστική λειτουργός στην οποία είχε επιβληθεί και πειθαρχική ποινή στέρησης μισθού ενώ είχε 154 εκκρεμείς υποθέσεις, επικαλέστηκε για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις τα προβλήματα υγείας της μητέρας της με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Μαρία Γεωργίου να της απαντά: «Έχετε φανταστεί εκτός του ατόμου σας και της μητέρας σας, πόσες χιλιάδες άτομα, όπως είναι δικηγόροι, διάδικοι, μέλη πειθαρχικών συμβουλίων και άλλοι, ταλαιπωρήθηκαν επί σειρά ετών, όταν κάνετε 4 χρόνια να εκδώσετε μια απόφαση;».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, από την πλευρά του, σχολίασε αποφάσεις δικαστή που είχε παραπεμφθεί με το ερώτημα της απόλυσης λέγοντας: «Οι αποφάσεις του δεν βλέπονται… Είναι πρόχειρες, επιγραμματικές, χωρίς αιτιολογία, υπάρχουν αποφάσεις του μόλις των τριών σειρών» και σημείωσε ότι βρίσκεται «στα ακραία όρια της αμέλειας και δεν επαρκεί ούτε για το Δημόσιο τομέα». Ο εν λόγω Πρωτοδίκης είχε σε βάρος του επτά πειθαρχικές αποφάσεις, του είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμό και προσωρινή παύση.

Παράλληλα, εξετάστηκε και η περίπτωση δικαστικής λειτουργού, σε Πρωτοδικείο της Πελοποννήσου, η οποία τελικά απολύθηκε.  Σε βάρος της δικαστικής λειτουργού η προϊσταμένη του Πρωτοδικείου είχε καταθέσει μήνυση για υπεξαγωγή δημοσίων εγγράφων, καθώς δεν επέστρεφε τις δικογραφίες που της είχαν αφαιρεθεί λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που είχε στην έκδοση αποφάσεων. Στα χέρια της συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργούς εκκρεμούσαν περίπου 200 υποθέσεις ενώ τα αρμόδια δικαστικά όργανα της είχαν επιβάλλει,  με πειθαρχικές αποφάσεις, χρηματικά πρόστιμα και επίπληξη.

Λόγω ανεπάρκειας απολύθηκε και Πρωτοδίκης που υπηρετεί στη Βόρεια Ελλάδα καθώς είχε εκκρεμείς περίπου 200 υποθέσεις που σε κάποιες από αυτές, μάλιστα, είχαν παραγραφεί τα αδικήματα. Ο συγκεκριμένος δικαστής είχε σε βάρος του επτά πειθαρχικές αποφάσεις για καθυστερήσεις ενώ για τον ίδιο λόγο δεν είχε προαχθεί.