Επιτάχυνση στην οργάνωση του θεσμικού πλαισίου για την υλοποίηση των διακρατικών υιοθεσιών ζητά ο ΣτΠ από το ελληνικό κράτος, με τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των παιδιών.
 
Η ανεξάρτητη αρχή έχει εκφράσει τόσο δημόσια, όσο και προς τη Βουλή τη θέση ότι η Ελλάδα καθυστέρησε πολύ να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη σχετική Διεθνή Σύμβαση της Χάγης του 1993.

Στόχος των αναγκαίων ρυθμίσεων είναι η έγκυρη αξιολόγηση και η υποστήριξη των ενδιαφερόμενων θετών γονέων, η προστασία των δικαιωμάτων των υιοθετούμενων παιδιών και η καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας βρεφών, που ευνοείται από την ανεξέλεγκτη εφαρμογή της ιδιωτικής υιοθεσίας στη χώρα μας.

Ο ΣτΠ ζήτησε έγγραφη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εφαρμογή της «Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία», η οποία υπογράφηκε στη Χάγη το 1993 και κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή με το Ν. 3765/2009, με ημερομηνία έναρξής της την 1/1/2010.

Η ανεξάρτητη αρχή στις αρχές του χρόνου είχε λάβει αναφορές από πολίτες, οι οποίοι εξέφραζαν παράπονα για το μη ορισμό της αρμόδιας, για το συντονισμό και την υποστήριξη των διαδικασιών για διακρατικές υιοθεσίες, επιτροπής.

Στις 21/5/2010 το ΥΥΚΚΑ απαντώντας στη σχετική αλληλογραφία, ενημέρωσε τον Συνήγορο ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος με τις αρμοδιότητες, που καθορίζονται στις διατάξεις του Ν.3765/09. Μέχρι τη σύσταση του παραπάνω τμήματος το έργο θα υποστηρίζεται από τη διεύθυνση Προστασίας Οικογένειας του υπουργείου, ενώ συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της κεντρικής αρχής.

Ο Συνήγορος του Παιδιού συνεχίζει να παρακολουθεί το ζήτημα, προσδοκώντας ότι οι ενέργειες της διοίκησης θα συμβάλλουν στην κατάλληλη υποστήριξη του θεσμού της διακρατικής υιοθεσίας, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υιοθετούμενων παιδιών.