Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης «Facebook και Σχέσεις» που έκανε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας σε συνεργασία με την Kappa Research το διαδίκτυο λειτουργεί ως «εργαλείο αναζήτησης ερωτικών συντρόφων» για πολλούς Έλληνες.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι το facebook, το οποίο κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους, ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Το facebook απασχολεί παγκόσμια την ανθρώπινη κοινωνία έχοντας θερμούς υποστηρικτές αλλά και διώκτες, αυξάνοντας όλο και περισσότερο τον αριθμό των χρηστών και στη χώρα μας. Ο λόγος αυτός οδήγησε στη διερεύνηση της επίδρασής του στις ανθρώπινες σχέσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά σε δείγμα 1014 ατόμων, ανδρών και γυναικών από 18 έως 54 ετών, από τις 21-25 Ιουνίου 2010.

Η μελέτη αυτή συσχετίζει τη χρήση internet και συγκεκριμένα τη χρήση facebook, chat rooms και σελίδων dating με τα σεξουαλικά προβλήματα, τα προβλήματα σχέσεων και την απιστία. Σημαντικά ευρήματα αποτελούν ότι:

• Ένας στους πέντε αντιμετωπίζει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα σε ποσοστό 19,5%. 17-40 ετών είναι οι ηλικίες που αντιμετωπίζουν πιο συχνά σεξουαλικό πρόβλημα. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν πιο συχνά πρόβλημα στύσης και πρόωρη εκσπερμάτιση και οι γυναίκες μειωμένη επιθυμία και διαταραχή οργασμού. Οι άγαμοι που συζούν εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό μειωμένης επιθυμίας, γιατί το σεξ στη συμβίωση παίζει καθοριστικό ρόλο, έχουν μεγαλύτερη απαιτητικότητα και προσδοκία από τη σεξουαλική τους ζωή, σε αντίθεση με τους έγγαμους, οι οποίοι βολεμένοι εγκλωβίζονται στη σεξουαλική ρουτίνα.

• Το 96,8% έχει λογαριασμό στο facebook.

• Το 27,9% μπαίνει σε chat rooms και σελίδες dating.

• Ένας στους δύο σε ηλικίες 18 – 54 ετών μπαίνει τουλάχιστον 1 ώρα καθημερινά στο internet. Οι πιο συχνοί χρήστες είναι ηλικίας 17-30 ετών, όπου κάνουν καθημερινή χρήση με ποσοστό σχεδόν 62%. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν περισσότερο τις σελίδες αυτές και πιο εθιστικά, καθώς η γυναίκα αναζητά πιο πολύ την έκφραση και έχει μεγαλύτερο εύρος αναζήτησης επικοινωνίας.
Στις ηλικίες 40 και άνω το ποσοστό καθημερινής χρήσης είναι υψηλό, κάτι που δείχνει ότι στην ηλικία αυτή η ανάγκη για επικοινωνία γεφυρώνεται μέσω της χρήσης του internet. Οι άγαμοι κάνουν καθημερινή χρήση σε ποσοστό σχεδόν 63%, αντίστοιχο της ηλικίας 17-30. Οι έγγαμοι το χρησιμοποιούν λιγότερο με ένα 39,7% να κάνει καθημερινή χρήση.
Οι ανύπαντροι που συζούν, αναζητούν μέσα από chat rooms την ανάγκη να είναι αρεστοί και να φλερτάρουν. Ακόμη, ένας στους δύο διαζευγμένους χρησιμοποιούν πάνω από μία ώρα καθημερινά αυτές τις σελίδες, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για επικοινωνία, καθώς οι διαζευγμένοι είναι πιο ‘επαναστατικοί’, θέλουν να ζήσουν νέες εμπειρίες και αναζητούν περισσότερο την περιπέτεια.

Συμπερασματικά, οι πρώτοι στη χρήση των σελίδων είναι οι διαζευγμένοι και δεύτεροι οι άγαμοι.

• Επτά στους δέκα θεωρούν το internet σημαντικό μέσο για την επικοινωνία με τους φίλους τους, ενώ 91% αναζητά κυρίαρχα φιλική σχέση, γεγονός που δείχνει ότι η κοινωνία έχει μεταφέρει τη φιλία στο διαδίκτυο.
• Περίπου το 10% αναζητούν αποκλειστικά ερωτική γνωριμία.
• Η γυναίκα αναζητεί σε υψηλό ποσοστό τη φιλία (95,5% έναντι 86,4% στον άνδρα), ενώ ο άνδρας το ερωτικό στοιχείο (13,6% έναντι 4,5% στη γυναίκα), καθώς η γυναίκα βλέπει περισσότερο τη φιλία, ενώ ο άνδρας τον έρωτα.
• Οι άγαμοι που συμβιώνουν το χρησιμοποιούν πρωταρχικά σαν μέσο επικοινωνίας με τους φίλους (84,2%) και όχι για αναζήτηση ερωτικού συντρόφου.

Πηγή: iatronet.gr