Ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης χαρακτηρίζει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων.

Η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα και τη συμμετοχή της Εισαγγελέως, Γεωργίας Αδειλίνη, με ισχυρή πλειοψηφία (49- 13), σύμφωνα με πληροφορίες, τοποθετήθηκε αντικρούοντας τις αιτιάσεις του ψηφίσματος που αφορούν σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων οι έρευνες για την τραγωδία των Τεμπών, οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά και υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης, η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και το ναυάγιο της Πύλου.

Σύμφωνα με την Ολομέλεια, οι επίμαχες αναφορές του ψηφίσματος είναι αόριστες, ατεκμηρίωτες, χωρίς αμεροληψία και ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή, γεγονός που συνιστά ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής δικαιοσύνης.

Τα 13 μέλη που κατέγραψαν μειοψηφία είχαν την άποψη ότι η υπόθεση έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να απαντήσει το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και προέβη για κάθε υπόθεση σε ειδική αιτιολόγηση.

Ο εισηγητής αρεοπαγίτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το επίμαχο ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.

Πρόσθεσε δε πως πλήττεται η δικαιοσύνη καθώς, όπως σημείωσε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στις αιτιάσεις για μη παραπομπή σε έρευνα πολιτικών προσώπων για την υπόθεση των Τεμπών, υπογράμμισε πως η δικαιοσύνη δεν έχει σχετική αρμοδιότητα από το Σύνταγμα, τονίζοντας, παράλληλα, πως η ανακριτική διαδικασία έχει προχωρήσει σημαντικά για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνει το ψήφισμα για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, ο εισηγητής φέρεται να έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών. Ανάλογη ήταν η απάντηση στις αιτιάσεις του ψηφίσματος, που αφορούσαν την υπόθεση για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς, όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι δικάζονται αυτή την περίοδο στο Εφετείο. Όσο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για τις αναφορές του ψηφίσματος σχετικά με τον διορισμό της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, υπογραμμίζοντας ότι αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα και η επιλογή γίνεται με όρους νομιμότητας. Επιπλέον, εμφανίζεται ο εισηγητής να χαρακτήρισε αστήρικτες τις αναφορές που εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εισηγητής αντέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι με το ψήφισμα επιχειρείται και σε αυτή την περίπτωση ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Ανάλογη θέση εισηγήθηκε ο κ. Λυμπερόπουλος και σχετικά με την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, σημειώνοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό θεμάτων ανηλίκων, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο Άρειος Πάγος σημειώνει ότι το πλήρες κείμενο της απόφασης της Ολομέλειας με τις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση:

«Κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μετά από σχετική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το θέμα του από 7 η Φεβρουαρίου 2024 ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφού εκτίμησε ότι είναι δυνατό να εγκατασταθεί στους πολίτες και στα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας της διαφθοράς, που διακατέχει το σύνολο των κρατικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σώματος Αποφάσισε κατά πλειοψηφία (49-13) τα ακόλουθα:

 -Διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν το κράτος δικαίου και τις αρχές της διάκρισης των λειτουργιών, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της δίκαιης δίκης και της προστασίας του τεκμηρίου αθωότητας του κάθε πολίτη και εκτελούν τα καθήκοντά τους υπακούοντας μόνον στο Σύνταγμα, στους νόμους και στη συνείδηση τους».