Πολλοί είναι εκείνοι που στο άκουσμα των μέτρων για την πάταξη της οπαδικής βίας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μίλησαν για εξαγγελίες που γίνονται και ξαναγίνονται, όμως δεν ισχύουν ποτέ.

Η μία λέσχη οπαδών ανά σύλλογο με άμεση αναφορά στην ΠΑΕ, οι έλεγχοι της Αστυνομίας ειδικά σε «αμαρτωλές» Θύρες στα γήπεδα, τα συστήματα καμερών στα γήπεδα, και το παρατηρητήριο βίας που θα «στηθεί» μαζί με την UEFA, έχουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, πρακτική εφαρμογή και δεν πρόκειται για κενό γράμμα.

Τι σημαίνουν στην πράξη τα μέτρα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Ελληνική Αστυνομία θα έχει΄πλέον αναβαθμισμένο ρόλο. Η απόφαση για κλείσιμο των συνδέσμων μπορεί να υπάρχει από την εποχή της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, όμως στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις ΠΑΕ να διαλύσουν όντως τους συνδέσμους των οργανωμένων οπαδών, προειδοποιώντας πως όπου αυτό δεν συμβεί θα παρεμβαίνει η ΕΛ.ΑΣ

Σε αγώνες με αυξημένη επικινδυνότητα, η ΕΛ.ΑΣ θα προχωρά οργανωμένα, με επιχειρησιακό σχέδιο σε διαρκείς ελέγχους. Σε κάθε αγώνα που η Αστυνομία θα κρίνει πως πρέπει να υπάρξει έλεγχος, θα μπορεί να ελέγξει τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, μόνο όμως στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Οι αστυνομικοί θα μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία των οργανωμένων οπαδών και τα εισιτήρια για να αποδεικνύεται ότι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι των εισιτηρίων.

Και αυτό καθώς σήμερα οι σύνδεσμοι αγοράζουν και διαθέτουν εισιτήρια σε άτομα που προκαλούν επεισόδια, χωρίς όμως να έχουν εκδοθεί τα εισιτήρια αυτά στα ονόματα τους. Ουσιαστικά θα κινητοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η μεγάλη πλειονότητα των γηπέδων δεν διαθέτει κάμερες. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι κάμερες στις κερκίδες των οργανωμένων. Η “OPAP Arena” και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» διαθέτουν κάμερες, καθώς πρόκειται για νεότερα γήπεδα, στα υπόλοιπα όμως προς το παρόν υπάρχει πρόβλημα.