Μιλάμε για τον κλασσικό αθλητισμό αλλά τείνουμε να παραβλέπουμε ότι οι έφηβοι και οι νέοι έχουν στραφεί σε πιο σύγχρονες μορφές αθλητισμού που ακόμα περνάνε κάτω από τα ραντάρ του κράτους. Έχοντας δουλέψει σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, πάντοτε μου κέντριζαν το ενδιαφέρον. Έβλεπα στις διάφορες πόλεις που πήγαινα, λόγω δουλειάς, νέους ανθρώπους να κάνουν skateboard, rollers, breaking και άλλα «περίεργα» αθλήματα που δεν έχουμε συνηθίσει, σε έναν χώρο που γινόταν ένα σημείο συνάθροισης και κοινωνικής συνύπαρξης.

Το skateboarding γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στη χώρα μας. Συζητώντας με έναν φίλο έμαθα ότι η πώληση των skateboards έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην χώρα μας. Του έθεσα το ερώτημα: πού αθλούνται αυτά τα παιδιά; Η απάντηση αποκαρδιωτική ή έστω αναμενόμενη: σε δρόμους, πάρκα με παιδικές χαρές, δημόσια κτήρια, γειτονιές και άλλα σημεία στον αστικό ιστό, μέρη δηλαδή άκρως επικίνδυνα τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους άλλους. Αυτή ήταν και η αφορμή να γράψω αυτό το άρθρο.

Κάνοντας μια μικρή έρευνα έμαθα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά μικρά skatepark στην επικράτεια αλλά στην ουσία κανένα από αυτά δεν είναι Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Στη Θεσσαλονίκη τίποτα. Όμως, το skateboard έχει πλέον εξελιχθεί σε τρόπο αυτοέκφρασης και κοινωνικής συμμετοχής των εφήβων και των νέων. Για αυτό πρέπει να δούμε το θέμα των υποδομών πιο σοβαρά. Μιλάμε για τους νέους και τι θέλουν με βάση τα δικά μας θέλω, όχι τα δικά τους. Λάθος. Πρέπει να δούμε τα δικά τους θέλω και ως οργανωμένη πολιτεία να φτιάξουμε το κατάλληλο και ασφαλές πλαίσιο ώστε τα θέλω τους να αποκτήσουν σάρκα και οστά.

Προσπαθώντας να βρω πληροφορίες για τα skateparks και τους νέους, ανακάλυψα χαρακτηριστικά που δε φανταζόμουνα. Πρόκειται για μια εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορεί να βελτιώσει την υγεία, την ισορροπία, τον συντονισμό και την αντοχή. Όταν γίνονται με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, τα skateparks παρέχουν ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον για τους νέους να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους και να ξεπεράσουν τα όριά τους χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού.

Πολλές φορές ακούμε για την αυξανόμενη παιδική παχυσαρκία και την καθιστική ζωή των νέων. Αναρωτήθηκε κανείς αν υπάρχει κάτι που να τους παρακινεί να βγουν έξω από το σπίτι και να αφήσουν τις οθόνες από τα χέρια τους;

Ας δούμε λίγο το θέμα της κοινωνικής συμμετοχής των νέων. Ως μητέρα δυο παιδιών δεν κρύβω το άγχος μου για την κοινωνική τους ολοκλήρωση. Ολοκλήρωση που κατακτάται μόνο μέσα από τις κοινωνικές επαφές, μέσα σε ένα οργανωμένο και ασφαλές πλαίσιο και όχι με ενδιάμεσο την οθόνη. Τα skateparks μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή στη δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας και στην ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων. Είναι μια δραστηριότητα που φέρνει κοντά ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών, φύλων και προελεύσεων. Είναι ένας χώρος που οι νέοι εκφράζονται δημιουργικά, διοχετεύουν την ενέργειά τους θετικά, και βοηθάνε οι πιο έμπειροι τους «καινούργιους» στην εκμάθηση του αθλήματος. Να προσθέσω ότι συνήθως τα σύγχρονα skateparks έχουν χώρους για crossfit, parkour καθώς και υποδομές για ΑμεΑ.

Θα θίξω ακόμα ένα μεγάλο θέμα που αφορά τους νέους: την παραβατικότητα. Ανά τακτά διαστήματα τους δείχνουμε με το δάχτυλο για τους βανδαλισμούς, τις «ταγκιές» όπως τις λένε αυτοί, τις μουντζούρες που λέμε οι μεγαλύτεροι. Αν υπήρχαν οι χώροι για να διοχετεύσουν την ενέργεια τους, είμαι σίγουρη ότι τα ποσοστά των βανδαλισμών θα ήταν σημαντικά χαμηλότερα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα skateparks μειώνουν τα περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς και εγκληματικότητας στις κοινότητες των νέων.

Και για να μιλήσουμε με οικονομικούς όρους, τα skateparks μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση του τουρισμού, στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Πανευρωπαϊκά γίνονται πάρα πολλά πρωταθλήματα που αποφέρουν στις τοπικές οικονομίες ασύλληπτα ποσά. Οι πόλεις αυτές γίνονται πόλος έλξης νέων ανθρώπων, αθλητών και θεατών, από όλα τα μέρη του πλανήτη. Αυτή η εισροή ξένων ατόμων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα έσοδα για τοπικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα και μεταφορές. Επιπλέον, η κατασκευή και η συντήρηση των skateparks δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης για τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας.

Συμπερασματικά, τα skateparks παρέχουν μια σειρά από οφέλη σε άτομα και κοινότητες. Προωθούν τη σωματική δραστηριότητα και τη φυσική κατάσταση, ενισχύουν τις κοινωνικές σχέσεις, δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης, τονώνουν την τοπική οικονομία, μειώνουν τους βανδαλισμούς και τα γκράφιτι σε δημόσιους χώρους και αυξάνουν την ασφάλεια στις κοινότητες. Ως εκ τούτου, δεν βρίσκω απολύτως κανέναν λόγο, γιατί η Θεσσαλονίκη να μην προχωρήσει στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού επιπέδου skatepark. Αν εμείς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, δεν στηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες για τους νέους, δεν έχουμε απολύτως κανένα δικαίωμα να μιλάμε για εκείνους και τις ανησυχίες τους. Ως μητέρα έχω κουραστεί από τις θεωρίες και τις εξαγγελίες. Οι νέοι θα αισθανθούν τη διαφορά. Ας κάνουμε αρχή με ένα skatepark στη Θεσσαλονίκη ή αλλιώς ένα Thess Sk8-Park.

  • Σμαρώ Μανιάτη, υποψήφια Βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης – Επιχειρηματίας