Τέσσερις δημοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διάλυση της Βουλής αι την προκήρυξη εκλογών για τις 21 Μαΐου. Όλες τους εμφανίζουν ως πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με μια διαφορά που κυμαίνεται από 6 έως και 6,9 ποσοστιαίες μονάδες. Το κυβερνών κόμμα δείχνει να ανακτά το χαμένο έδαφος που καταγράφηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ενισχυμένη, όχι όμως σε σημείο που να φθάνει στα όρια του στατιστικού λάθους (που είναι στο συν/πλην 3%).

Ειδικότερα, η σφυγμομέτρηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο Βήμα της περασμένης Κυριακής, δίνει στη Νέα Δημοκρατία όσον αφορά την εκτίμηση ψήφου 33,8% έναντι 26,9% του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολούθησε η δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha τη Δευτέρα που αναφορικά με την πρόθεση ψήφου δίνει στη Νέα Δημοκρατία 31,6% και στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 25,4%.

Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, την Τρίτη 25 Απριλίου, ήταν η σειρά της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ να παρουσιάσει τη μέτρηση της Pulse, που με τις ανάλογες αναγωγές δίνει στη Νέα Δημοκρατία 32% έναντι 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Μόλις χθες, παρουσίασε τη δική του δημοσκόπηση ο ΑΝΤ1, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Marc. Σε αυτή, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 26,1%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις έρευνες εμφανίζεται επίσης το κόμμα «Έλληνες» του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη να μπαίνει στο Κοινοβούλιο με ποσοστό άνω του 3%. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής «φλερτάρει» με το διψήφιο ποσοστό, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να θεωρείται απόλυτο μέχρι στιγμής. Επίσης όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική (με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) ή επτακομματική εάν ο Άρειος Πάγος δεν αποκλείσει τη συμμετοχή του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες».

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί αναφορικά με τα δύο μεγαλύτερους πολιτικούς σχηματισμούς, ότι ίσως η πρωτιά να μην παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο σε αυτές τις εκλογές καθώς διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής και άρα αυτό που έχει σημασία είναι πόσες έδρες θα εξασφαλίσει ο καθένας και εάν θα μπορέσει να συγκυβερνήσει με κάποιο ή κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα. Μην ξεχνάμε ότι για να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση ο πρώτος θα πρέπει περίπου 46%, κάτι που με τους σημερινούς συσχετισμούς φαντάζει αδύνατο.