Επεισοδιακή ήταν η κατάληξη της πολιτικής μονομαχίας που είχαν σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του καθεστώτος άρσης απορρήτου των επικοινωνιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε τέτοιο βαθμό που ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα θεωρώντας την αντιπαράθεση λήξασα.

Ο κ. Τσίπρας ζητούσε επίμονα από τον πρωθυπουργό να απαντήσει στο εάν είχαν πέσει θύματα παρακολούθησης οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάλεσε μάλιστα με επιτακτικό ύφος τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα που έθεσε, όσο ο ίδιος βρισκόταν στο βήμα. «Όταν τελειώσετε, όταν κατεβείτε κάτω» του απάντησε ο πρόεδρος της κυβέρνησης.

Προς στιγμήν ο κ. Τσίπρας είπε «δεν κατεβαίνω, περιμένω απάντηση», ωστόσο ακολούθως διέκοψε την δευτερολογία του, κατέβηκε από το βήμα και έδωσε τον λόγο στον πρωθυπουργό για να απαντήσει. Εκείνη την ώρα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας διεμήνυσε πως εφόσον είχε τριτολογήσει ο πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να του ξαναδώσει τον λόγο, με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να του αντιτείνει πως βάσει του Κανονισμού έχει το δικαίωμα να ζητήσει οποιαδήποτε στιγμή θέλει ξανά τον λόγο, καθότι πρόκειται για συνεδρίαση που γίνεται στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου (και όχι π.χ. επίκαιρης ερώτησης που είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των φορών που θα μιλήσει ο καθένας), χωρίς να αρνείται πάντως ότι εθιμοτυπικά ο πρωθυπουργός έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως δεν γνωρίσει απολύτως τίποτα για πιθανή παρακολούθηση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να δώσει συνέχεια, και αποχώρησε από το Κοινοβούλιο, γεγονός που προκάλεσε έκρηξη από τους βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης. Για δέκα περίπου λεπτά, ο πρόεδρος της Βουλής προσπαθούσε να εκτονώσει την κατάσταση, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάζουν «ντροπή» και «αίσχος».

Τριτολογία στη Βουλή

Live | Τριτολογία στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Thursday, December 8, 2022

Τελικά μετά από αρκετή ώρα μετά, ο κ. Τσίπρας ξαναπήρε τον λόγο, απόντος του πρωθυπουργού, και τόνισε πως «δεν παρακολουθούνταν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων από την ΕΥΠ, αλλά από το κακόβουλο λογισμικό; Ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να μην μας απαντήσει. Είναι κρίσιμες οι στιγμές, δεν παίζουμε με την ασφάλεια της χώρας. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε απάντηση, επειδή του ζήτησα να παραιτηθεί εάν αποδειχτεί ότι ψεύδεται. Δεν μπορούμε να συζητάμε με όρους πολεμικής επικοινωνίας., Η στιγμή της αποχώρησής του θα τον ακολουθεί για πάντα».

Παρέμβαση στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ

Posted by Alexis Tsipras on Thursday, December 8, 2022