«Οι δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων με AIDS δεν έχουν ούτε κομματικό χρώμα ούτε πολιτική απόχρωση. Είναι δράσεις τις οποίες όλοι μαζί στηρίζουμε» τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του εν λόγω συνδρόμου επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια σειρά από δράσεις που έχουν γίνει και σε επίπεδο πρόληψης και σε επίπεδο θεραπείας, όπως «η ηλεκτρονική συνταγογράφηση της αντιρετροϊκής θεραπείας, που πλέον είναι και πραγματικότητα, καθώς εκδόθηκε η υπουργική απόφαση, όπως επίσης και το Εθνικό Μητρώο για τους ασθενείς που πάσχουν από HIV. Παράλληλα, συνέχισε, μαζί με το συναρμόδιο υπουργείο Εργασίας έχουμε νομοθετήσει το δικαίωμα αναδοχής και υιοθεσίας για άτομα με HIV λοίμωξη που βρίσκονται σε θεραπευτική αγωγή, ενώ στο σχετικό νομοσχέδιο νομοθετήσαμε τη σύσταση μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Αττικό Νοσοκομείο όπου πλέον είμαστε στο στάδιο πια της υλοποίησης για να μπορούν και αυτά τα άτομα να έχουν το δικαίωμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι η επιστήμη έχει κάνει σοβαρά βήματα στην αντιμετώπιση του AIDS. Αυτή η μάχη, επισήμανε, αφορά και στην οργανωμένη πολιτεία η οποία πρέπει να υποστηρίζει τα επιτεύγματα της επιστήμης, ώστε αυτά να διαχέονται σε όλους τους πολίτες. «Γι’ αυτό υπάρχει η ανάγκη του κοινωνικού κράτους, γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη των δημόσιων συστημάτων υγείας να είναι συμπεριληπτικά» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Φραγγίδης σημείωσε ότι εκτός από την αντιμετώπιση της ασθένειας με φάρμακα και βεβαίως εκτός από το να αποφύγουμε τον στιγματισμό αυτών των προσώπων, οφείλουμε να δώσουμε βάρος στην ενημέρωση, που να ξεκινήσει και από το σχολείο και από την κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης είπε ότι αυτό που αναδεικνύεται και με αφορμή την ημέρα κατά του AIDS είναι το τεράστιο ζήτημα αφενός της πρόληψης, άρα και των αντίστοιχων υποδομών και δομών, τις οποίες το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει όχι μόνο στα ζητήματα γύρω από το AIDS αλλά στο σύνολο των αναγκών του λαού.

Από την Ελληνική Λύση, ο Β. Βιλιάρδος είπε ότι ο AIDS HIV δεν είναι πια μια ασθένεια που δεν αντιμετωπίζεται, σημειώνοντας ότι πρέπει να πάψουν να στιγματίζονται αυτοί οι άνθρωποι όπως στο παρελθόν, και να δοθεί μεγάλη σημασία στην πρόληψη. Τέλος, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρ. Αρσένης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η προφυλακτική θεραπεία και αγωγή, αλλά «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να μπορεί να στηρίξει και τους ασθενείς AIDS και όλους τους ασθενείς».