Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε στη συνάντησή του με τον Χουλουσί Ακάρ το μήνυμα της Ελλάδας προς στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας στον Τούρκο ομόλογό του ότι δεν μπορεί να υπάρξει επικοινωνία όσο εκείνοι απειλούν την εθνική μας κυριαρχία.

«Είπα στον Ακάρ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ότι όσο υπάρχει απειλή εδαφικής κυριαρχίας αυτό καθιστά ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας σε δημοσιοράφους στη Βουλή σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Σε δηλώσεις του, ο Ακάρ επιχείρησε να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός, κάνοντας λόγο για διάλογο παρά το τουρκικό μπαράζ απειλών για τα νησιά.

«Δηλώνουμε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, των ειρηνικών τρόπων και μεθόδων και του διαλόγου. Στη συνάντηση τόνισα τη σημασία της συχνότερης συνάντησης και της ενίσχυσης του διαλόγου στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Ο Ακάρ είπε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη: «Πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια συνολική και μόνιμη λύση. Οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς σχέσεις είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματά μας».