Στην προηγούμενη συνάντησή τους στη Λευκωσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης είχαν ανακοινώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δωρίσει στην Κυπριακή Δημοκρατία αεροσκάφος για τη μεταφορά των μελών της κυπριακής κυβέρνησης.

Η δωρεά αυτή γίνεται από την Ελλάδα ως αντιστάθμισμα της προσφοράς της Κύπρου προς τους πυρόπληκτους της Ανατολικής Αττικής.

Η μέρα αυτή ήρθε σήμερα και έτσι στις 12 το μεσημέρι οι δυο ηγέτες θα συμμετάσχουν στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, του κυβερνητικού αεροσκάφους Embraer EMB-135.

Το αεροσκάφος, τύπου Embraer, είναι το πρώτο κυβερνητικό αεροσκάφος που πήρε η Ελλάδα και ανήκει στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει ικανότητα μεταφοράς 32 ατόμων, πλήρωμα 4 ατόμων (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης, μηχανικός, ιπτάμενος συνοδός) και μπορεί να πετάξει σε μέγιστη ταχύτητα: 0,78 Mach μέχρι το ύψος των 37.000 ποδών.

Θα προηγηθεί τετ α τετ των δυο ανδρών στις 11 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Ναυπηγεία

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Η επίσκεψη αυτή θεωρείται υψηλού συμβολισμού καθώς μόλις το βράδυ της περασμένης Τετάρτης ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Όπως θύμιζαν κυβερνητικές πηγές για την Ελλάδα, η αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας είναι κρίσιμο στοίχημα για να μπορέσει η χώρα μας, να γυρίσει σελίδα από την κατήφεια που επικρατούσε τις προηγούμενες δεκαετίες στην βιομηχανία.

Το σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας ακολουθεί ακριβώς τα βήματα του παρομοίου σχεδίου που είχε εκπονηθεί και έχει ήδη ολοκληρωθεί για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, όπου σήμερα έχει ήδη εξοφλήσει το σύνολο των απαιτήσεων στους εργαζόμενους και στους πιστωτές, έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας από 150 σε 600 και έχει δώσει εκατομμύρια φόρους στο ελληνικό δημόσιο.

Τα ναυπηγεία θα προχωρήσουν στην άμεση και πλήρη επαναλειτουργία τους με μεγάλο όφελος για την ελληνική οικονομία, με πολλές χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προοπτικές μεγάλης ναυπηγοεπισκευαστικής παραγωγής στην Αττική.

Σε αριθμούς

Η επανεκκίνηση της δραστηριότητας των Ναυπηγείων θα αποφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο επιπλέον έσοδα από τους άμεσους και έμμεσους φόρους συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη, δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέχρι και το τέλος του τρίτου έτους λειτουργίας, με το συνολικό αριθμό των εργαζομένων να εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε άνω των 2.000. Συνολικά κατά τα επόμενα 25 έτη η εν λόγω απασχόληση εκτιμάται να αποφέρει απολαβές άνω των 800 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους. Τα επόμενα 25 έτη θα διοχετευθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ευρύτερη ελληνική βιομηχανία, κεφάλαια ύψους 1,6 με 1,8 δισ. ευρώ, επαναπροσδιορισμός παραγωγικής δυναμικής της Ελλάδας σε σημαντικούς τομείς όπως η άμυνα και η ναυπηγική βιομηχανία.