Εκτενώς σχολιάστηκε από τον ισπανικό Τύπο το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο βασιλιάς της χώρας Φελίπε ΣΤ’ προς τους συμμετέχοντες ηγέτες των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, στο παλάτι της Μαδρίτης. Όπως αναφέρει η ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα El Pais, «ένα ένα τα μέλη της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανέβηκαν τα σκαλιά του Παλατιού για να συναντήσουν τον Βασιλιά Φελίπε και τη Βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας που φορούσε ένα εντυπωσιακό μαύρο φόρεμα συνδυασμένο με ομόχρωμες γόβες στιλέτο.

Είναι η πρώτη τέτοιας μορφής εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα.

Κατά την άφιξη των καλεσμένων άλλοι ήταν πιο χαλαροί, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, και άλλοι περισσότερο πιστοί στο πρωτόκολλο, όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι που έχει παρευρεθεί αρκετές φορές σε ανάλογες δεξιώσεις. Από τους πρώτους που έφθασαν ήταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες που όμως… χάθηκε στους αχανείς διαδρόμους του ανακτόρου και δεν σταμάτησε για την παραδοσιακή φωτογραφία. Από τους τελευταίους που έφθασαν ήταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ.

Οι επαφές Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είχε εκτενή συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ με τη συζήτηση να περιστρέφεται μεταξύ άλλων γύρω από την πρόσφατη επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον και την επιτυχία του ταξιδιού.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συνομιλία επίσης με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον με τον οποίο θα τα πουν και σήμερα, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν αλλά και με τους πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η πρόποση του βασιλιά Φελίπε και το μενού

Το δείπνο σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε με πρόποση του Φελίπε ΣΤ’ στην οποία υπενθύμισε τη σημασία της Ευρώπης και της ενότητας του ΝΑΤΟ έναντι των νέων απειλών και προκλήσεων κάνοντας ρητή αναφορά στη Ρωσία.

Κάλεσε δε τους παριστάμενους να διατηρήσουν την ενότητά τους κινούμενοι από στρατηγικό ρεαλισμό. Πρόσθεσε δε, ότι το παλάτι ποτέ δεν είχε συγκεντρώσει τόσους πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία είχε φιλοξενήσει μία αντίστοιχη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 1997, δηλαδή λίγα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Όσον αφορά το μενού, οι οικοδεσπότες προσέφεραν στους 58 καλεσμένους ένα δείπνο αποτελούμενο από 13 ορεκτικά, όλα παρασκευασμένα από τον διάσημο Μαδριλένο σεφ Πάκο Ρονθέρο.

Ο κατάλογος των ορεκτικών περιελάμβανε σφαιροποιημένες ελιές, μπριός με κόκκινο τόνο και παλαιωμένη μουστάρδα, σεβίτσε λαβράκι με γάλα τίγρης, μοσχάρι πικάνια, αστακό με ελαιόλαδο και ροζ γκρέιπφρουτ, ομελέτα με γαρίδες, μαριναρισμένη σαρδέλα με σάλτσα ρομέσκο, τάκο με γλασαρισμένο μοσχάρι και καπνιστό σολομό. Τα ορεκτικά ολοκληρώθηκαν με κροκέτες γαρίδας σκόρδου, φρυγανισμένο καλαμπόκι με γκουακαμόλε, τηγανητές μπακαλιάρου και γκασπάτσο με βασιλικό.

Το κυρίως πιάτο ήταν μπακαλιάρος με σάλτσα meunière, ταπιόκα και αυγοτάραχο πέστροφας, ενώ για επιδόρπιο ο διάσημος σεφ ετοίμασε αφρό καρύδας με γρανίτα από μέντα και φρούτα του πάθους. Το μενού του δείπνου στο Palacio Real της Μαδρίτης συνοδευόταν από κόκκινο, λευκό και αφρώδες κρασί και νερό.