Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από αύριο και μέχρι και τις 30 Ιουνίου βρίσκεται η Αθήνα, καθώς μπορεί η ατζέντα της να περιλαμβάνει συζητήσεις για τη νέα στρατηγική αντίληψη της Συμμαχίας λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και τη διεύρυνση με την επικείμενη είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να αποτελέσει το σκηνικό για κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Άλλωστε ουδείς μπορεί να προδιαγράψει τις βουλές του Τούρκου Προέδρου, ενός απρόβλεπτου ηγέτη που δεν χάνει ευκαιρία να «δείξει τα δόντια» του για να κερδίσει αυτά που επιζητεί.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συναρμόδιους παράγοντες, προκειμένου να χαραχθεί η γραμμή διπλωματίας που θα ακολουθηθεί από την ελληνική πλευρά, καθώς οι ισορροπίες είναι λεπτές και απαιτούνται αριστοτεχνικοί χειρισμοί από τον πρωθυπουργό. Για το λόγο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια, διαμηνύοντας ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλέσει στο πεδίο, τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο αλλά θα ακούσουν εκ νέου τα μέλη του ΝΑΤΟ τις πάγιες ελληνικές θέσεις, οι οποίες βασίζονται στο διεθνές δίκαιο σε όποιο ή όποια θέματα επιλέξει να εγείρει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στο ενδεχόμενο για παράδειγμα ο Τούρκος Πρόεδρος να παζαρέψει ανταλλάγματα για να άρει το βέτο στη διεύρυνση της συμμαχίας με τη Σουηδία και την Φιλανδία, αντιπαραβάλλοντας τις αβάσιμες αξιώσεις του έναντι της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, τότε οι απαντήσεις από τον πρωθυπουργό θα είναι σε αυστηρό τόνο και απόλυτα τεκμηριωμένες. Πάντως, πρόθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι να μην δημιουργηθεί καμία τριβή κατά τη διάρκεια της Συνόδου, διότι η περίοδος είναι τεταμένη και απαιτείται περισσότερο από ποτέ συνοχή και ενότητα, καθώς η μάχη απέναντι στη Ρωσία πρέπει να είναι συντεταγμένη και να μην προκαλούνται ρήγματα στη Συμμαχία.

Το δείπνο και η οικογενειακή φωτογραφία

Πάντως τα πρώτα δείγματα γραφής για το πώς θα κινηθεί ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να διαφανούν στο επίσημο δείπνο που παραχωρεί στους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ αύριο το βράδυ ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ’ και η σύζυγός του βασίλισσα Λετίθια. Θα σπάει ο «πάγος» Μητσοτάκη – Ερντογάν; Θα καταγραφούν ηχηρές απουσίες; Το πρόγραμμα της Συνόδου είναι πυκνό και ξεκινά νωρίς το πρωί την Τετάρτη και τελειώνει την Πέμπτη. Από το κλικ του φωτογραφικού φακού στην family photo των ηγετών, τις θέσεις και το ύφος τους ενδεχομένως να πάρουμε μια πρώτη γεύση για το τι θα ακολουθήσει όταν κάτσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.