Στο δρόμο προς το 14ο γαλάζιο συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες χαράσσουν τη νέα στρατηγική της ΝΔ σε ένα περιβάλλον μεταβαλλόμενο λόγω εξωγενών παραγόντων που ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό τον κυβερνητικό σχεδιασμό θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση των «εκρηκτικών» τιμών σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης που γονατίζουν τα νοικοκυριά. Οι πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν, το κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνεται την πολιτική φθορά που επιφέρει ο ξαφνικός «εχθρός» που έχει την κωδική ονομασία ακρίβεια και επιχειρεί να οικοδομήσει σε στέρεες βάσεις αναζητώντας το οικονομικό περιβάλλον – ευρωπαϊκό και εθνικό – που θα επιτρέψει τη λήψη και νέων μέτρων στήριξης των πολιτών.

Με το βλέμμα στο Τάε Κβον Ντο

Έντονη κινητικότητα όμως εμφανίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μετά από αρκετές αναβολές, ξεκινά σήμερα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο κλειστό γήπεδο Φαλήρου το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, με κεντρικά συνθήματα για «νέα αρχή» και «πολιτική αλλαγή». Οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ εδράζονται στις εξής αρχές: «ισχυρή αριστερά, προοδευτική κυβέρνηση, δίκαιη κοινωνία». Το κυβερνών κόμμα κρυφοκοιτάζει, παρακολουθώντας από απόσταση τις ζυμώσεις αλλά και τις κινήσεις των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και τα νέα αντιπολιτευτικά «όπλα» που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το προσεχές διάστημα. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται και στη στάση που θα κρατήσει η εσωκομματική αντιπολίτευση «Ομπρέλα», η οποία διαφωνεί με τις προτάσεις για εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος μέσω ψηφοφορίας από τη βάση -τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι θέλει να μετατρέψει το κόμμα σε αρχηγικό.

Από πλευράς της ΝΔ, χαιρετισμό στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει ο γραμματέας του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης σε μία από τις παρθενικές δημόσιες εμφανίσεις του σε αντίπαλο πολιτικά ακροατήριο. Και μπορεί επισήμως η ΝΔ να μην σχολιάζει τα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα πολιτικά δέλεαρ που θα τεθούν στο συνέδριο για την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων αλλά και τη συγκράτηση των υπαρχόντων δεν θα βρεθούν στο γαλάζιο μεγεθυντικό φακό των επιτελών του Μαξίμου.

Το «χτίσιμο» της γαλάζιας στρατηγικής

«Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς» είχε γράψει ο Λένιν και σίγουρα το σκεπτικό αυτό βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και στο παρόν. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης για να μιλήσει στο προσυνέδριο της ΝΔ, ενώ θα συνοδεύεται και από υπουργούς που θα αναπτύξουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τουρισμό, πρωτογενή τομέα και Ναυτιλία.

Η γαλάζια στρατηγική αναπροσαρμόζεται με βάση και το νέο ιδεολογικό υπόβαθρο που «χτίζει» ο αρχηγός της ΝΔ, κάνοντας λόγο για προοδευτική πολιτική και θέτοντας το νέο δίλημμα των προσεχών διπλών εκλογών που – όπως όλα δείχνουν- θα είναι «πρόοδος ή συντήρηση». Άλλωστε, ένα από τα γαλάζια συνθήματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι το «Ελλάδα για όλους», βάζοντας ταφόπλακα στα παλαιοκομματικά στεγανά «Αριστεράς», «Κέντρου» και «Δεξιάς» και επιχειρώντας άνοιγμα σε όλες τις κεντρώες δυνάμεις, οι οποίες θα επέλεγαν να βρουν «πολιτική στέγη» σε ένα κόμμα που επενδύσει στις μεταρρυθμίσεις και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, προσπαθώντας παράλληλα να διορθώσει λάθη ή παραλείψεις του παρελθόντος.