Στην Κρήτη αναμένεται να βρεθεί αυτό το Σάββατο 19 του μηνός ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εάν το επιτρέψει βέβαια η κατάσταση της υγείας του εξαιτίας του κορονοϊού που τον ταλαιπωρεί, καθώς έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναγιάν.

Η συζήτηση (είτε διά ζώσης είτε εξ αποστάσεως εάν δεν το επιτρέψει η ίωση) κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς στο επίκεντρο θα βρεθεί φυσικά η κατάσταση στην Ουκρανία και τα ενεργειακά ζητήματα. Ο σεΐχης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ομοσπονδιακό κράτος των επτά εμιράτων της Αραβικής χερσονήσου, απείχε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου τέθηκε το ψήφισμα για τη ρωσική εισβολή. Μόνο όταν το ψήφισμα επανήλθε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τέθηκαν κατά της ρωσικής επίθεσης.

Ωστόσο ο διάδοχος του θρόνου συνομίλησε με τον Πούτιν λέγοντας ότι η χώρα του «θα συνεχίσει τις απόπειρες συντονισμού με τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να συμβάλει στην εξεύρεση κάποιας βιώσιμης πολιτικής λύσης στην εξελισσόμενη κρίση».

Είναι προφανές ότι δεν θέλουν να διαταράξουν τη σχέση τους με τη Ρωσία. Άλλωστε το μεταξύ τους εμπόριο έχει δεκαπλασιαστεί από το 1997, μέχρι σήμερα, αγγίζοντας τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Τέλος, να σημειωθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιπροσωπεύουν το 55% του συνολικού εμπορίου της Ρωσίας με την περιοχή του Κόλπου.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.