Επιτακτική θεωρεί ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων για την προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με τα μέτρα που αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν για την απεξάρτηση της ευρωπαϊκής Οικονομίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας.

Όπως είπε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και πολιτικός αρχηγός, «είναι μία κρίση που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό  χρειαζόμαστε υπερεθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις με στοχευμένα μέτρα που θα προστατεύουν τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», προσθέτοντας ότι η λύση είναι η δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων, υποδομών και αγωγών όπως ο EastMed, η απεξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο καθώς και η άμεση ουσιαστική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα. «Όσο πιο ισχυρή είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, τόσο πιο ανθεκτικοί θα είμαστε στις διεθνείς κρίσεις» ήταν τα λόγια του.

«Η Ευρώπη πρέπει να έχει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη»

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του: «Με τραγικό τρόπο για άλλη μία φορά ένας εξωτερικός κίνδυνος ενισχύει τις κοινές μας αγωνίες.  Η παράνομη και βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απέδειξε ότι η γεωπολιτική μας ασφάλεια είναι σε άμεση συνάρτηση με την ενεργειακή μας αυτονομία. Η αυτοδύναμη Ευρώπη πρέπει να έχει Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα και να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί μόνο προχωρώντας στη δημιουργία κοινών στρατηγικών αποθεμάτων, υποδομών και αγωγών όπως ο EastMed και βεβαίως μέσα από την απεξάρτηση μας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ενισχύοντας την εξοικονόμηση και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με γρηγορότερους ρυθμούς.

Όσο πιο ισχυρή είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα, τόσο πιο ανθεκτικοί θα είμαστε στις διεθνείς κρίσεις. Για να πετύχουμε όμως αυτή την προσπάθεια πρέπει να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των εθνικών δικτύων και των διασυνοριακών διασυνδέσεων αξιοποιώντας νέα χρηματοδοτικά μέσα και συνδυάζοντας σύμφωνα με τις νέες προκλήσεις τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Είναι προτεραιότητα οι κοινές πολιτικές κατά των ενεργειακών ανισοτήτων και της ενεργειακής φτώχειας, που κλιμακώθηκαν την τελευταία περίοδο. Για αύριο η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην προημερήσια αγορά στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 427 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη τιμή να φτάνει τα 600 ευρώ. Είναι μία κρίση, που καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της. Γι’ αυτό  χρειαζόμαστε υπερεθνικά χρηματοδοτικά εργαλεία αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυξήσεων με στοχευμένα μέτρα για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας».