Στην ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων και την προώθηση των διμερών σχέσεων αποσκοπούν οι Συμφωνίες Αεροπορικών Υπηρεσιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Δημοκρατίες του Μαυρικίου, της Ρουάντας, της Κένυας, της Μαλαισίας και της Ινδίας, οι οποίες κυρώθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Όπως ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, οι Συμφωνίες Αεροπορικών Υπηρεσιών ρυθμίζουν το διμερές θεσμικό πλαίσιο των αερομεταφορών και θέματα καθιέρωσης και λειτουργίας Διεθνών Αεροπορικών Γραμμών, μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Προσφέρουν, επίσης, τη δυνατότητα εκμετάλλευσης της αγοράς από τους αερομεταφορείς των δύο πλευρών, μέσω σημείων σύνδεσης και προς προορισμούς πέραν της χώρας μας και των παραπάνω χωρών. Οι βασικές διατάξεις των Συμφωνιών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στον διορισμό μίας ή περισσοτέρων αεροπορικών εταιρειών από κάθε χώρα για την εκτέλεση τακτικών διεθνών αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, Μαλαισίας, Μαυρικίου, Κένυας και Ρουάντας αντίστοιχα. Επίσης, αφορούν στην αεροπορική ασφάλεια και στη δυνατότητα εκμετάλλευσης της αγοράς μέσω συμφωνιών εμπορικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η κύρωση των υπόψη Συμφωνιών κρίνεται αναγκαία γιατί προορίζονται να εξυπηρετήσουν τα γενικότερα συμφέροντα όπως ο τουρισμός, η εμπορευματική κίνηση και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και τα ειδικότερα αεροπορικά συμφέροντα της χώρας μας, όπως η άμεση αεροπορική σύνδεση με τις παραπάνω χώρες, η δυνατότητα εκμετάλλευσης της οικείας αγοράς αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων για μελλοντική έναρξη εκτέλεσης απευθείας δρομολογίων μεταξύ σημείων της χώρας μας και των παραπάνω χωρών».

Παράλληλα, «η υλοποίηση των διατάξεων των Συμφωνιών αυτών θα έχει θετικές συνέπειες σε πολλούς τομείς της Εθνικής μας Οικονομίας», τόνισε ακόμη ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επεσήμανε, τέλος, πως «οι Συμφωνίες θα τεθούν σε ισχύ κατά την ημερομηνία ανταλλαγής, με τη διπλωματική οδό» και «μόλις κυρωθούν από τα Κοινοβούλια κάθε χώρας».