Την ελπίδα ότι θα υποδειχθούν στην Τουρκία οι «κόκκινες γραμμές» αναφορικά με το θέμα των Βαρωσίων, εξέφρασε σήμερα, Δευτέρα (15/11) από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Σήμερα, την επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο, το Συμβούλιο θα συζητήσει το έγγραφο επιλογών, το οποίο θα παρουσιάσει ο Ζοζέφ Μπορέλ, ώστε να υποδειχθούν -ελπίζω- στην Τουρκία “κόκκινες γραμμές”, όσον αφορά το θέμα των Βαρωσίων. Η συνεχής παραβατικότητα και η προσπάθεια της Τουρκίας να αγνοήσει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ελπίζω ότι θα βρουν σήμερα την ευρωπαϊκή απάντηση».

Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα το πρωί, στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας διοργάνωσε πρωινό εργασίας εκ μέρους της προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την οποία ασκεί η Ελλάδα.

Συμμετείχαν κράτη-μέλη της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέφ Μπορέλ, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνηση, Όλιβερ Βάρχελι, οι συμμετέχοντες στην ανωτέρω Διαδικασία και η Γενική Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Συνεργασίας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η περιφερειακή συνεργασία.