Μπροστά σε μια νέα πολιτική μάχη βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση με ακόμα μια εξεταστική επιτροπή να γίνεται η αρένα για να μονομαχήσουν αυτή την φορά για τις δημοσκοπήσεις αλλά και την περίφημη λίστα Πέτσα. Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας όταν πληροφορίες ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει στην Βουλή πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Λίγη ώρα αργότερα αυτό έγινε και επίσημο με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκδίδει ανακοίνωση ζητώντας την «σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης».

Πιο αναλυτικά ζητεί «να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας OpinionPoll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε «σηκώσει» το θέμα των δημοσκοπήσεων τα τελευταία 24ωρα επιμένει επίσης να συνδέει την κατάσταση στην χώρα μας με την παραίτηση του καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ο οποίος από την μια σήκωσε το γάντι λέγοντας ότι όλα τα ζητήματα που τίθενται έχουν ήδη απαντηθεί αλλά και ότι θα συμβεί το ίδιο αν η πρόταση συγκεντρώσει τον απαραίτητο από το Σύνταγμα αριθμό βουλευτών.

Μάλιστα, κατηγόρησε τον Πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με την κίνηση αυτή επί της ουσίας επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια καθώς όπως είπε δεν έχει καμία ουσιαστική πρόταση.

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν. Σε αυτό «βοήθησαν» και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25.

Επισημαίνεται ότι η πρόταση για να υπερψηφιστεί χρειάζεται 120 βουλευτές (κι όχι 151), δεδομένου ότι στην αναθεώρηση του Συντάγματος (άρθρο 68) που ψηφίστηκε πρόσφατα, το «όριο» κατέβηκε δίνοντας τη δυνατότητα στην μειοψηφία να συστήσει μια τέτοια επιτροπή. Δεδομένου μάλιστα ότι η αλλαγή στο άρθρο 68 έγινε επί ΝΔ, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μία απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Η ρελάνς της ΝΔ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ προτίθεται να καταθέσει πρόταση για διεύρυνση της περιόδου έρευνας, ώστε να αγγίζει και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από το 2015 και μετά. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να γίνει έρευνα για την προσπάθεια ελέγχου των Μ.Μ.Ε. από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με όσα έχει καταγγείλει κατά καιρούς η ΝΔ όπως η προσπάθεια δημιουργίας του αποκαλούμενου και «ΣΥΡΙΖΑ channel» με τα Βοσκοτόπια.