«Την Κυριακή ο λαός καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του μπροστά σε ένα ξεκάθαρο δίλημμα: αν θα συνεχιστεί η τραγωδία που έζησε τα τελευταία χρόνια, αν θα συνεχιστεί ο δρόμος της καταστροφής και της λιτότητας ή αν θα υπάρξει διέξοδος, αν θα επιστρέψει δηλαδή στη χώρα μας η κανονικότητα και η δημοκρατία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στη διακαναλική συνέντευξή του σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο. Όπως σημείωσε ακόμη, την επόμενη των εκλογών δεν υπάρχει τρόικα, δεν υπάρχει ο Σαμαράς. «Θέλουμε έναν ιστορικό θρίαμβο», υπογράμμισε.

Έκανε λόγο για ένα ιστορικό ραντεβού, σημειώνοντας παράλληλα πως «επιλέξαμε στην κρίσιμη αυτή αναμέτρηση να βρεθούμε ενώπιον σας με επιχειρήματα», ενώ επιτέθηκε στους «αντιπάλους που δεν έχουν επιχειρήματα και η επικοινωνιακή τους στρατηγική ήταν αυτή του φόβου».

«Ο φόβος τελείωσε. Απευθυνόμαστε σε κάθε Έλληνα να ψηφίσει για την Ελλάδα, για το μέλλον και να ενώσει τη δύναμη του με τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί τη μόνη ασφαλή επιλογή ότι θα τελειώσει αυτή η καταστροφική πορεία».

Αναφερόμενος στις τελευταίες δημοσκοπήσεις σημείωσε πως «είμαστε ένα βήμα πριν την απόλυτη πλειοψηφία, την οποία έχουμε ανάγκη όχι για να χτίσουμε και μεις μια αυτοδυναμία αλαζονείας, αλλά για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη μέρα. Γιατί μας περιμένει ένας δρόμος ανηφορικός, έχουμε δεσμεύσεις απέναντι στο ελληνικό λαό που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη απαιτεί μια καθαρή εντολή που δεν θα νοθεύεται στη Βουλή από ανάγκη στήριξης στις δυνάμεις του χθες, που θα βάλουν τρικλοποδιά στον ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών».

«Με το χέρι στην καρδιά καλούμε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα να δώσει δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε και ζήτησε ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη, ισχυρή εντολή.

«Η επόμενη μέρα θα είναι μία εντελώς διαφορετική μέρα για την πατρίδα μας. Αν ο λαός μας το πιστέψει, θα γράψουμε έναν ιστορικό θρίαμβο. Την επόμενη μέρα των εκλογών δεν υπάρχει τρόικα, δεν υπάρχει Σαμαράς και οι πολιτικές δυνάμεις που δέσμευσαν τον λαό σε μία καταστροφική πολιτική. Ο δρόμος όμως δεν θα είναι εύκολος, θα είναι ανηφορικός και δύσκολος, θα χρειαστεί κοινωνική συμμαχία και ενότητα», σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας.

«Για εμάς αποτελεί δέσμευση ότι θα συγκρουστούμε και μέσα και έξω από τη χώρα. Στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένα διαφορετικό κλίμα», συνέχισε για να συμπληρώσει πως «άλλη διαπραγματευτική ικανότητα έχει ο νικητής των εκλογών με ισχυρή εντολή , άλλη διαπραγματευτική εντολή έχει χωρίς αυτήν».

«Μας απασχολεί η παρουσία του Χαρδούβελη στο Eurogroup και γι’ αυτό άλλωστε συνομίλησε μαζί του ο Δραγασάκης», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παρουσία Χαρδούβελη στο Eurogroup.

Αφορολόγητο στα 12.000 – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ

«Η φορολογική ελάφρυνση είναι από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Διευκρίνισε επίσης πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολόγηση καταθέσεων. «Οι καταθέσεις των ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες», υπογράμμισε.

«Δεν θα τηρήσουμε υπογραφές προηγούμενων κυβερνήσεων»

Είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο Ζάππειο Μέγαρο.

Παράλληλα έκανε λόγο και για υποχρεώσεις της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα που δεν τηρούνται. «Στο όνομα της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου δεν τηρούνται καταστατικές δεσμεύσεις της Ε.Ε.», υπογράμμισε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα από τη Δευτέρα αποκτά ξανά αξιοπρέπεια και διεθνής υπόσταση και στην Ευρώπη και στον κόσμο».

«Δεν βρίσκω λόγο να προστρέξω σε συνάντηση με την κ. Μέρκελ»

Απαντώντας σε ερώτηση για μια συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο την επομένη των εκλογών, παρατήρησε: «Δεν αναγνωρίζω στην κ. Μέρκελ το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό από τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε, και ως εκ τούτου δεν βρίσκω λόγο να προστρέξω σε συνάντηση μαζί της».

«Δεν θα είναι ντέρμπι Ελλάδας-Γερμανίας, αλλά μια ισότιμη μάχη και διαπραγμάτευση, σκληρή», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως το πρώτο του ταξίδι σκοπεύει να το κάνει στην Κύπρο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ανέφερε πως «θα ζητήσουμε από όλους να βάλουν πλάτη», ενώ στην κριτική που ακούγεται ότι ο ίδιος δεν έβαλε, όπως είπε, απάντησε: «Μου ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή, εγώ ζητάω συναίνεση στη λύτρωση».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΚΤ, παρατήρησε πως «βάζει τέλος στην κινδυνολογία. Ήταν η τελευταία ελπίδα για την ΝΔ και τον Σαμαρά». Όπως σημείωσε ακόμη, «στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα αναφερθεί στην ανάγκη για ποσοτική χαλάρωση και αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Ο Σαμαράς μου απάντησε ότι αυτά που λέω τα απαγορεύει το καταστατικό της ΕΕ. Το μεγάλο μειονέκτημα της χώρας ήταν ότι είχε έναν πρωθυπουργό που ήταν στην πρώτη γραμμή στήριξης της Μέρκελ στην Ευρώπη. Θα αλλάξουμε τους κανόνες αν είναι να αλλάξουμε την Ευρώπη και το ευρώ».

Σε ερώτηση για την προεδρική εκλογή και αν θα επιλέξει τον Σταύρο Δήμα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την εκτίμησή του στον κ. Δήμα δηλώνοντας, ωστόσο, ότι έχει συμβολίσει τις δυνάμεις του χθες.

Πρόθεσή του, όπως σημείωσε είναι η πρόταση του κόμματος να είναι μία πρόταση με κριτήριο «το κύρος του θεσμού όχι κατ’ ανάγκην τις απόψεις αλλά τα δημοκρατικά καθήκοντα που ορίζει το Σύνταγμα και την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που το Σύνταγμα ορίζει. Αυτά θα είναι τα κριτήρια τα δικά μας».

Για την ΕΡΤ ένα από τα πρώτα νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στον χώρο των ΜΜΕ, αλλά και στο κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνοντας πως ένα από τα πρώτα νομοσχέδια μιας κυβέρνησής του θα είναι για την επαναλειτουργία της.

«Δεν θα κάνουμε απλά θα επιδιώξουμε να εφαρμοστούν οι νόμοι», σημείωσε αναφερόμενος στα ΜΜΕ, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα».

Για την ΕΡΤ, σημείωσε πως «έχουμε δεσμευτεί ότι θα επαναλειτουργήσει χωρίς εμείς να πειραματιστούμε με μεθόδους αυταρχισμού δηλαδή να βάλουμε μαύρο στην οθόνη. Θα ξεκινήσει σύντομα ένας ουσιαστικός διάλογος και θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή. Και δεν θα έχει σχέση με το μοντέλο του παρελθόντος. Θέλουμε μια πλουραλιστική ΕΡΤ», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν θα φτιάξουμε εμείς μονταζιέρες, όπως ο κ. Σαμαράς».

Σώματα Ασφαλείας

Σε ερώτηση σχετικά με την Αστυνομία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρόκειται για «ιστορική ευκαιρία να υπάρξει νέα προσπάθεια ιστορικής συμφιλίωσης ανάμεσα στον πολίτη και τα σώματα ασφαλείας. Καλύτερο και ισχυρότερο επαγγελματισμό, παρούσα εκεί που γίνεται το έγκλημα. Να προστατεύει τον πολίτη. Να σταματήσουν να φυλάνε περσόνες και βουλευτές. Να βρίσκονται στην γειτονιά, να σταματήσουν να πηγαίνουν κατά εκατοντάδες στις διαδηλώσεις αλλά να πηγαίνουν στα αστυνομικά τμήματα».

Απαντώντας στα περί αφοπλισμού, υπογράμμισε ότι «έχει γίνει σπέκουλα». «Δεν πρέπει να φέρουν όπλα οι αστυνομικοί που είναι σε επαφή με πολίτες. Προβλέπεται σε Π.Δ. συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται θεσμικές τομές και περαιτέρω εκδημοκρατισμός.