Φορτωμένο θα είναι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού το προσεχές διάστημα, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ «η κυβέρνηση αυτή θα γράφει χιλιόμετρα», αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τον επιτελικό σχεδιασμό για εξωστρέφεια και επικοινωνία στην κοινωνία των εξαγγελιών που περιλαμβάνουν φοροελαφρύνσεις, στήριξη της μεσαίας τάξης και ώθηση στη νέα γενιά και την νεανική επιχειρηματικότητα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό καταρτίζεται ήδη από το Μαξίμου πλάνο τακτικών περιοδειών εντός της χώρας αλλά και εκτός συνόρων τους προσεχείς μήνες. Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να φτάσει στον καθένα το μήνυμα ότι η ανάπτυξη αφορά όλους και ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να κεφαλαιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον θετικό απόηχο των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ και να έρθει πιο κοντά στους πολίτες, δεδομένου ότι η πανδημία και τα συνεχή lockdown δεν επέτρεψαν την δια ζώσης επαφή με τον κόσμο.

«Δέσμευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ότι το μέρισμα της ανάπτυξης θα επιστρέφεται στην κοινωνία. Για μία μονάδα επιπλέον ανάπτυξης έχουμε 300 εκατ. ευρώ έσοδα, που είναι ένας πρόσθετος πόρος, ο οποίος μας επιτρέπει να ασκήσουμε πιο αναπτυξιακές αλλά και κοινωνικές πολιτικές» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος

Κυβερνητική «γέφυρα» στους νέους

Την απευθείας διαβούλευση με τους νέους πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο για τη νεολαία θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα ξεκινώντας περιοδείες και στις 13 περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast το εν λόγω σχέδιο θα είναι έτοιμο στις αρχές Νοεμβρίου και θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές: επιδότηση εργασίας, μείωση ενοικίου, έξτρα vouchers, μηδενισμό ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και data. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση στοχεύει στη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα διαμορφωθεί από κοινού με τη νέα γενιά. «Ένα πλαίσιο πολιτικών, που θα ήθελα να συζητήσουμε μαζί, βήμα-βήμα, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, τους επόμενους μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι το εθνικό αυτό σχέδιο θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Ισότητα στις ευκαιρίες, εξωστρέφεια και ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση.

Άνοιγμα στη γαλάζια βάση

Νέοι κώδικες επικοινωνίας αναπτύσσονται από το πρωθυπουργικό περιβάλλον με τους γαλάζιους βουλευτές για να λειανθούν οι όποιες αντιδράσεις ξέσπασαν μετά τον ανασχηματισμό αλλά και να δοθεί η γραμμή που θα ακολουθείται μετά την ανακοίνωση του πακέτου των παροχών από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ στις επαφές με τους ψηφοφόρους τους. Οι ισορροπίες στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είναι λεπτές και το «μασάζ» είναι απαραίτητο γιατί το επόμενο διάστημα είναι απαιτητικό και οι συμμαχίες είναι απαραίτητες, καθώς ο κυβερνητικός πήχης είναι ψηλά για τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας.