Στην ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας έχει ρίξει όλο το βάρος η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας κάθε μέσο άσκησης πίεσης αφενός για να αυξηθούν τα ραντεβού εμβολιασμού και αφετέρου για να απομονωθούν οι ανεμβολίαστοι με στόχο να στεγανοποιηθεί κατά το δυνατόν υγειονομικά η χώρα.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Στις ράγες αυτές κινείται και η κυβερνητική απόφαση για την υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων σε πρώτη φάση με επιπτώσεις σε όσους εμμείνουν στην άρνησή τους για το… «τσίμπημα».

Το Μαξίμου πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων για όσους επιμείνουν στην άρνηση του εμβολιασμού, ωστόσο αναμένεται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει κυρώσεις, όπως πειθαρχικό έλεγχο για όσους δημοσίους υπαλλήλους αν και υποχρεούνται, δεν κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού.

Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο η φάση της υποχρεωτικότητας έχει ξεκαθαριστεί ότι θα ξεδιπλωθεί με σταδιακό τρόπο, ωστόσο οι κυβερνητικές κεραίες συλλέγουν και μηνύματα, για την ανάγκη διεύρυνσης της και σε άλλες κοινότητες κρατικών λειτουργών. Τη συγκεκριμένη καταγραφή, από τις επαφές του σε 14 δήμους, θα μεταφέρει, όπως προανήγγειλε στον πρωθυπουργό, ο υπουργός, Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας που τρέχει την εκστρατεία πειθούς, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, στην περιφέρεια.

Μια κατάσταση που όλο χειροτερεύει

Στην ενημέρωση της Πέμπτης (15/07/2021) στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου για πρώτη φορά μετά από καιρό παρουσίασε με τα πιο μελανά χρώματα την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα. Τα στοιχεία που παρέθεσε δείχνουν ότι η Ελλάδα μοιάζει να είναι πάνω στο 4ο κύμα της πανδημίας.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά αφού όπως τόνισε υπάρχει αυξητική τάση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Η κα Παπαευαγγέλου απέδωσε την αύξηση αυτή, στη μετάδοση μέσα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον, γεγονός που προκύπτει από την ιχνηλάτηση. «Γίνονται οι περισσότερες μολύνσεις από νέου, οι οποίοι γυρίζουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τον ιό στο οικογενειακό τους περιβάλλον», τόνισε η καθηγήτρια.

Αυξήθηκαν τα ορφανά κρούσματα

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα, κάτι που είχε να ακουστεί εδώ και καιρό. Είναι οι περιπτώσεις αυτών που δεν μπορούν να εντοπίσουν από που μολύνθηκαν. Που δεν γνωρίζουν πως και που κόλλησαν τον ιό.

Ένα ακόμη στοιχείο που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός θετικότητας πλέον βρίσκεται στο 3,5%. Και για όλα τα παραπάνω είναι υπεύθυνη η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία είναι και ιδιαίτερα μεταδοτική.

Και για ακόμα μια φορά, τόσο η ίδια η κα Παπαευαγγέλου όπως και όλοι οι ειδικοί ξεκαθάρισε ότι δυο είναι οι λύσεις για να ανασχεθεί η διασπορά. Ο εμβολιασμός αλλά και η τήρηση των μέτρων προστασίας.