«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, που όλοι αντιλαμβάνονται στη χώρα εκτός από ό,τι φαίνεται, από τον κ. Τσίπρα και τις συνιστώσες του» σημειώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη και προσθέτει: «Δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια λογική συναίνεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα, προσπαθεί να μεταφέρει το δικό του πρόβλημα σε όλη τη χώρα και σε όλον τον λαό. Θέλουν εκλογές και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και επομένως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει μάλιστα ότι από τις δηλώσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ «έχει υπονομευτεί» η σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να μπορούν να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αφού υπάρχει προαπαιτούμενο και πηγαίνουν εκ των προτέρων με αυτή τη λογική» λέει.

Ερωτηθείσα για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η κ. Βούλτεψη τονίζει: «Τον Μάρτιο έχουμε προεδρική εκλογή, δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Οι Έλληνες βουλευτές με απόλυτο συναίσθημα ευθύνης θα αναδείξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, ώστε να συνεχιστεί αυτή η πορεία της χώρας και με το καλό, το 2016 να γίνουν οι εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα».

Η κ. Βούλτεψη χαρακτηρίζει συνηθισμένη τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με την τρόικα.

Σχετικά με τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα περί των αδιάθετων κεφαλαίων 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει: «Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση γύρω από όλα τα θέματα και επομένως και γύρω από αυτό».

Η συνέντευξη της Σοφίας Βούλτεψη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ: Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχε σήμερα νέα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπάρχει κάποια εμπλοκή με την τρόικα;

Απ: Όχι. Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν συναντιούνται, όταν υπάρχουν εμπλοκές. Συναντιούνται συχνά, επικοινωνούν, χαράσσουν στρατηγική, πολιτική. Σήμερα, είχαν τη συνάντησή τους με αφορμή και τα οικονομικά θέματα και τα εθνικά μας. Αύριο, θα βρίσκονται στην Κύπρο. Δεν νομίζω ότι η συνάντηση των δύο αποτελεί είδηση.

Ερ: Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως τα αδιάθετα κεφάλαια 11,5 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, για την προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης για να βγει η Ελλάδα από το μνημόνιο με δίχτυ ασφαλείας. Πώς το σχολιάζετε;

Απ: Βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση γύρω από όλα τα θέματα και επομένως και γύρω από αυτό. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή σε σχέση με αυτό το ποσόν. Το μόνο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή και είμαστε απόλυτα βέβαιοι είναι ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο έλεγχος, δηλαδή τα στρες τεστ των τραπεζών, οι οποίες ελληνικές τράπεζες αποδείχθηκαν απόλυτα θωρακισμένες και επομένως αυτό το ποσό δεν θα χρησιμοποιηθεί γι αυτόν τον σκοπό και από εκεί και πέρα όλα τα άλλα αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ερ: Χθες, είχαμε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από την ΕΕ, τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Πιστεύετε ότι όντως πάμε καλύτερα; Είσαστε αισιόδοξη για το μέλλον;

Απ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάμε καλύτερα. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στο παρελθόν, στα τελευταία έξι χρόνια της ύφεσης, στο σημείο στο οποίο βρισκόμασταν το 2012, στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, που η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία της με τις θυσίες βέβαια του ελληνικού λαού -χωρίς αμφιβολία, προσπάθησαν όλοι γι αυτό- βρισκόμαστε σε ένα σημείο που έχουμε μπροστά μας το α΄τρίμηνο, που η χώρα θα παρουσιάσει στοιχεία ανάπτυξης. Αυτά όλα είναι πολύ σημαντικά. Πιστεύουμε ότι με τις προσπάθειες όλων θα μεταφερθούν και θα τα νιώσει και ο ελληνικός λαός.

Ερ: Με βάση τις ανακοινώσεις της EUROSTAT, όμως, το 35,7% των Ελλήνων βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Ο ελληνικός λαός βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά το επίπεδο φτώχειας μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πώς θα νιώσει ο ελληνικός λαός κάποια βελτίωση, αυτό που λέμε -ας μου επιτραπεί η έκφραση- στην τσέπη του;

Απ: Θα το νιώσει από τη στιγμή που θα περάσουμε σε φάση ανάπτυξης, που θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, που θα μπορούμε να αξιοποιούμε τα πάντα, όλα αυτά που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε, όταν έχουμε πολιτική αστάθεια, τον τουρισμό μας, πρώτα απ΄όλα, που βρίσκεται σε σημείο ζενίθ. Είμαστε στον Νοέμβριο και ακόμη έρχονται κρουαζιερόπλοια. Όλα αυτά πηγαίνουν απευθείας στην οικονομία και άμεσα. Έχουμε προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τις άδειες έρευνας για τους υδρογονάνθρακες, καταβάλλονται προσπάθειες με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, με το σ/ν για τις δόσεις, με τα επόμενα σ/ν τα οποία είναι όλα προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης και της ανακούφισης του λαού, ύστερα από τόση υπερπροσπάθεια και τόσες θυσίες και πάνω από όλα με την πολιτική σταθερότητα που θα μας εξασφαλίσει επενδύσεις. Κανείς δεν φέρνει χρήμα σε μια χώρα που έχει πολιτική αστάθεια. Μέσα από όλες αυτές τις προσπάθειες ο σκοπός είναι ένας: να ανακουφιστεί ο ελληνικός λαός και να πάει και πάλι μπροστά.

Ερ: Προέκυψε ένα θέμα με τις θέσεις που εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και τέως Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας, περί ρυθμίσεων και στα στεγαστικά δάνεια των ιδιωτών. Υπήρξε ενόχληση από το Μαξίμου;

Απ: Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στη σφαίρα της παραπολιτικής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού λαού.

Ερ: Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής αβεβαιότητας που θίξατε και εσείς. Ένα θέμα που έχει αποθαρρύνει εδώ και μήνες τους επενδυτές να προχωρήσουν σε κάποια σημαντική επένδυση στη χώρα. Υπάρχει μπροστά μας το θέμα της προεδρικής εκλογής. Πόσο βέβαιη είναι η κυβέρνηση ότι θα βρεθούν οι 180 βουλευτές για να μην πάμε σε πρόσωρες εκλογές;

Απ: Τον Μάρτιο έχουμε προεδρική εκλογή, δεν έχουμε εθνικές εκλογές. Οι εθνικές εκλογές είναι προκαθορισμένο να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και κάποτε πρέπει να ακολουθούμε τους νόμους, το Σύνταγμα και τους κανόνες της Δημοκρατίας. Επομένως, εμείς θεωρούμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και θα αποδώσει ακόμη περισσότερους. Οι Έλληνες βουλευτές με απόλυτο συναίσθημα ευθύνης θα ψηφίσουν, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν πρέπει αυτό το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα να συνδέεται με οποιαδήποτε άλλη εκλογική και μικροκομματική σκοπιμότητα. Θεωρούμε ότι στο τέλος της ημέρας και αφού τα συνυπολογίσουν όλα αυτά οι Έλληνες βουλευτές θα αναδείξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας, ώστε να συνεχιστεί αυτή η πορεία της χώρας και με το καλό, το 2016 να γίνουν οι εκλογές, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Ερ: Βλέπετε να υπάρχουν προϋποθέσεις να κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά το αίτημα του πρωθυπουργού για ένα μίνιμουμ συναίνεσης;

Απ: Όσοι δεν βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι υπεύθυνοι και θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι σαφές και φαίνεται και απο σημερινές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που διαβάζω και ακούω, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια λογική συναίνεσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιμετωπίσει τα δικά του εσωκομματικά προβλήματα, προσπαθεί να μεταφέρει το δικό του πρόβλημα σε όλη τη χώρα και σε όλον τον λαό. Ακόμη και σήμερα επιμένουν για εκλογές όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον τον κ. Παππά, τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα. Θέλουν εκλογές και υποστηρίζουν ότι δεν μπορεί να αλλάξει ο σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και επομένως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Το θέμα έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και έχει υπονομευτεί η ανάγκη για εθνική συνεννόηση, που όλοι αντιλαμβάνονται στη χώρα εκτός, από ότι φαίνεται, από τον κ. Τσίπρα και τις συνιστώσες του.

Ερ: Άρα, κυρία υπουργέ, Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί…

Αρ: Σας απάντησα ήδη. Έχει υπονομευτεί αυτή η προσπάθεια από τις δηλώσεις τους ότι ακόμη και αν συμβεί αυτό, θα ζητήσουν εκλογές, παραίτηση πρωθυπουργού. Έχουν προαναγγελθεί αυτά τα οποία λένε ότι θέλουν να κάνουν. Άρα,δεν υπάρχει κάποιο σημείο που να μπορούν να συναντηθούν οι πολιτικές δυνάμεις, αφού υπάρχει προαπαιτούμενο και πηγαίνουν εκ των προτέρων με αυτή τη λογική. ‘