«Είναι αλήθεια πως για να φτάσετε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης σήμερα εδώ στη Βουλή να νομιμοποιήσετε αυτό το τερατούργημα που ονομάζεται εργασιακό νομοσχέδιο, έχετε επιστρατεύσει μπόλικο θράσος. Μόνο ψέματα θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να επιβάλλεται τα τόσα αντεργατικά μέτρα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή.

«Ακόμα και εάν οι βουλευτές σας, πρόσθεσε, ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο – σκουπίδι, ξέρετε καλά πως ούτε για μια στιγμή δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Καταργείτε το οκτάωρο και περιορίζετε τη συνδικαλιστική δράση, ξεπεράσατε σε σκοταδισμό τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η πλειοψηφία του λαού εάν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, μπορεί όχι απλώς να αχρηστεύει αυτό το νομοθέτημα, αλλά να πάρει και τη ζωή του στα χέρια του. Τον φόβο τους να έχετε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα η κυβέρνηση επιχειρεί «να στήσει στο απόσπασμα και το απεργιακό δικαίωμα» ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Εργασίας υπογράμμισε: «Μας λέει ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης πως οι ρυθμίσεις αυτές, που φέρνει σήμερα, ισχύσουν στην Ευρώπη. Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ, αυτό λέμε και εμείς, ότι είναι βγαλμένες από τα πιο αντιδραστικά εγχειρίδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και πρόσθεσε: «Αναγράφετε στο νομοσχέδιο το εξής εξωφρενικό: Ότι οι δύο επιπλέον ώρες πέραν του οκταώρου, δεν θα πληρώνονται αλλά θα μετατρέπονται σε ρεπό. Ξέρετε τι θα είναι αυτές οι παραπάνω δύο ώρες δουλειάς; Δανεικά και αγύριστα που λέει και ο λαός μας, ή όταν και εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, δηλαδή οι δουλειές και τα κέρδη του μεγαλοεργοδότη, τότε ναι, οι εργαζόμενοι θα παίρνουν και το ρεπό τους. Παραλίγο να μας πείτε ότι οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν καν να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ότι περιμένουν ήδη στο γραφείο του προϊσταμένου να υπογράψουν τις επιπλέον ώρες εργασίας».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση «τα αναγάγει όλα στην ατομική ευθύνη και στην ελεύθερη βούληση του εργαζομένου. Στους χώρους της δουλειάς όμως δεν επικρατεί η ελεύθερη βούληση του εργαζομένου, αλλά η εντολή του εργοδότη. Μια καθαρίστρια, δηλαδή, σε ένα εργολαβικό συνεργείο που θα διαπραγματευτεί μόνη της με τον εργολάβο για να δουλέψει δέκα ώρες την ημέρα χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αυτή ελεύθερα θα επιλέξει δηλαδή; Ένας νέος εργαζόμενος που θα του πει ο εργοδότης: ή θα κάνεις αυτό που σου ζητάω ή περιμένουν πολλοί άλλοι απέξω για να πάρουν τη δουλειά σου, πιστεύετε ότι ελεύθερα θα επιλέξει;».