Η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές έχει κινητοποιήσει πολλά πρόσωπα τόσο δεξιά όσο και αριστερά του πολιτικού φάσματος. Στο πλαίσιο αυτό, ένα από τα πρόσωπα που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζει νέα πολιτική κίνηση, είναι και ο οικονομολόγος κ. Κώστας Λαπαβίτσας. Μάλιστα επ’ αυτού μαζεύει ήδη υπογραφές σε πολιτικό κείμενο και βρίσκεται σε επαφή με στελέχη από τον χώρο της Αριστεράς.

Θυμίζουμε ότι ο καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου είχε εκλεγεί βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015 στην εκλογική περιφέρεια της Ημαθίας με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και εν συνεχεία προσχώρησε στη Λαϊκή Ενότητα.

Είναι γνωστός για την κριτική του στο σύγχρονο δυτικό χρηματοοικονομικό σύστημα, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελληνική κρίση χρέους, την κρίση της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αρθρογραφεί κατά καιρούς τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο.

Εδώ και χρόνια ο κ. Λαπαβίτσας, μαζί με άλλους Έλληνες οικονομολόγους, εκφράζει έντονα ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, καθώς υποστηρίζει την εγκατάλειψη του ευρώ από την Ελλάδα και την υιοθέτηση της δραχμής για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2015, σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian, είχε υποστηρίξει ότι είναι αδύνατο για την ελληνική κυβέρνηση να τερματίσει τη λιτότητα χωρίς να χρειαστεί να έρθει σε ρήξη με την ευρωζώνη.