Κατά την Υπουργική Σύνοδο της Λισαβόνας, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, διατύπωσε πρόταση ενεργοποίησης της Frontex και εκτός των χωρικών υδάτων της Ευρώπης, προκειμένου να προλαμβάνεται η διακίνηση μεταναστών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην παρέμβασή του ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη επέκτασης των δράσεων της Frontex σε τρίτες χώρες, καθώς και την παροχή στήριξης τους, με σκοπό την μείωση των μεταναστευτικών ροών προς τις χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στις διήμερες συζητήσεις της Συνόδου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην εμβάθυνση των συνεργασιών ανάμεσα στην ΕΕ και τις χώρες καταγωγής και διακίνησης, στην προώθηση των νόμιμων μεταναστευτικών οδών καθώς και στην ενίσχυση των μηχανισμών αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης μέσω της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Μετά το πέρας της Συνόδου, ο κ. Μηταράκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «για την Ελλάδα, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα και σε αυτήν την κατεύθυνση προτείναμε την ενεργοποίηση της Frontex εκτός των χωρικών υδάτων της Ευρώπης, ώστε να μπορέσουν να διακόψουν αποτελεσματικά τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.