Στην τελετή ένταξης δύο νέων περιπολικών σκαφών στο Λιμενικό Σώμα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ιταλία, έδωσε το «παρών» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο εξέφρασε την υπερηφάνειά του που βρίσκεται εκεί.

«Δεν είναι μυστικό ότι προσωπικά νοιώθω πάντα μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια κάθε φορά που βρίσκομαι κοντά στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Σήμερα υποδεχόμαστε τα δύο από τα τέσσερα συνολικά σκάφη. Ισχυρό Λιμενικό σημαίνει και ισχυρή Ελλάδα. Τα νέα μας αποκτήματα είναι μεγάλα περιπολικά σκάφη, 38 μέτρων, αναπτύσσουν πολύ μεγάλες ταχύτητες, έχουν ραντάρ τελευταίας γενιάς, διαθέτουν προδιαγραφές και ξεχωριστούς χώρους για διάσωση ναυαγών».

«Πλωτά συνοριακά φυλάκια τα σκάφη του Λιμενικού»

Το πρώτο από αυτά τα σκάφη που παρέλαβε το Λιμενικό θα ταξιδέψει αμέσως στη Λέσβο, όπου θα επιχειρεί σε μόνιμη βάση.

«Τα στελέχη του Σώματος έχουν ξεχάσει άδειες και Σαββατοκύριακα, δεν ξέρουν από ημέρα και νύχτα. Αγρυπνούν στα κύματα για τη δική μας ασφάλεια. Τα αποτελέσματα τα περιγράφουν οι ίδιοι οι αριθμοί. Οι μεταναστευτικές ροές υποχώρησαν ραγδαία από το 2019 και ολόκληρο το 2020. Είναι κάτι που βλέπει και η ίδια η Ευρώπη αναγνωρίζοντας και τα δικά της σύνορα. Γι’αυτό συγχρηματοδοτεί την αγορά», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Με την εμπειρία του Έβρου και του Αιγαίου θα χαρακτήριζα τα σκάφη του Λιμενικού πλωτά συνοριακά φυλάκια. Σε πείσμα όσων ακούστηκαν στο παρελθόν, η θάλασσα έχει σύνορα. Το ίδιο καθαρή θα πρέπει να είναι η απάντηση από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Πρώτη κίνηση η επιστροφή στο έδαφός της των 1450 ανθρώπων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».

«Η ενίσχυση του Σώματος σημαίνει προσφορά σε όλα τα επίπεδα»

Ο πρωθπουργός συνέχισε, λέγοντας πως πρόκειται για μια προσπάθεια «που ξεκίνησε παλαιότερα και επιταχύνθηκε στην τελευταία φάση. Τα συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους όσους συνέβαλαν. Πριν από 10 μήνες υποδεχτήκαμε τα πρώτα ταχύπλοα της δωρεάς της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Δεν σταματάμε εδώ. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν ενταχθεί δύο ακόμα σκάφη και πολλά νέα ταχύπλοα. Εξελίσσεται και ο διαγωνισμός για το σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης.

«Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σημαίνει προσφορά σε όλα τα επίπεδα. Από την καταπολέμηση της παρανομίας στα νερά και τις ακτές μέχρι την προστασία των κατοίκων στα νησιά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, για να σταθεί στη σημαντική η συμβολή στην επιχείρηση «Ελευθερία». Όπως επισήμανε, «στην ιστορία του το Λιμενικό Σώμα είναι εδώ και στον πόλεμο και στην ειρήνη. Σε αυτή την ιστορία παραπέμπει και η ονοματοδοσία των δύο σκαφών».

«Κλείνω μεταφέροντας για ακόμα μια φορά την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων προς ένα σώμα αγαπητό σε όλους. Με τη διαβεβαίωση ότι η Πολιτεία βρίσκεται πάντα στο πλευρό του όπως οι δύο δυνατές άγκυρες με το δυνατό ναυτικό σκοινί σχηματίζουν το έμβλημα του Λιμενικού», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Πλακιτωάκης: Η Ελλάδα τιμά δύο γενναία στελέχη του Λιμενικού

«Η Ελλάδα τιμά δύο γενναία στελέχη του Λιμενικού Σώματος, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την προστασία των συνόρων μας» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η σημερινή τελετή είναι ξεχωριστή αφού τα δύο νέα σκάφη φέρουν τα ονόματα δύο ηρώων του Λιμενικού, του πλωτάρχη Γεώργιου Κωτούλα, που εκτελέσθηκε το 1942 από τις γερμανικές αρχές κατοχής και του λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, που έπεσε νεκρός το 1997 σε μάχη με λαθρέμπορους.

«Η Ελλάδα τιμά τα δύο γενναία στελέχη, που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την προστασία των συνόρων μας. Από σήμερα, η μνήμη τους θα είναι πολύ πιο έντονη, αφού τα σκάφη με το όνομα τους θα διασχίζουν τις ελληνικές θάλασσες και το παράδειγμα τους θα εμπνέει ακόμα περισσότερο τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού» τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σώματος ήταν μία από τις σημαντικές προτεραιότητες που έθεσε και ο πρωθυπουργός αμέσως μόλις ο ελληνικός λαός του εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Επίσης, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας υλοποιεί με γρήγορους ρυθμούς ένα ευρύ και ολοκληρωμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμο να αξιοποιήσει από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, αλλά και από προγράμματα του ΕΣΠΑ, αυξημένη χρηματοδότηση για την επόμενη περίοδο για προμήθεια πλωτών και χερσαίων μέσων, αναβάθμιση εξοπλισμού, αλλά και συστήματα επικοινωνιών και πληροφοριών.

Τόνισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, εντός του έτους θα παραληφθούν δύο ακόμα όμοια περιπολικά σκάφη, ενώ ξεκινά σε δύο μήνες η σταδιακή παραλαβή 15 ακόμα νέων σκαφών μήκους 17 μέτρων και ακολουθούν διαγωνισμοί για οκτώ επιπλέον σκάφη 17 μέτρων και δύο πλοίων άνω των 30 μέτρων, ενώ πρόσθεσε ότι ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί σε ριζική ανανέωση του στόλου ενώ πριν το τέλος Απριλίου θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για το Εθνικό Σύστημα Ελέγχου Θαλάσσιας Κυκλοφορίας (VTMIS), προκειμένου να αναβαθμιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.