Δεκτός από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο έγινε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του που μεταδίδει το ΑΜΠΕ εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά και συγκίνηση γι’ αυτή τη συνάντηση, ενώ μετέφερε «τους θερμούς χαιρετισμούς και το σεβασμό του πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ήδη έχει διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του, όπως και εγώ τα δικά μου, για το δυσάρεστο γεγονός της αποδημίας του συνεργάτη του πατριάρχη».

Ο υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη ακόμη τον κ. Βαρθολομαίο για τη συμπλήρωση φέτος τριάντα ετών παρουσίας του στον Οικουμενικό Θρόνο και εξήντα ετών ιεροσύνης. «Ο Θεός να στηρίζει και να επευλογεί την προσπάθειά του στην ηγεσία της Ορθοδοξίας», τόνισε ο υπουργός.

«Έχουν για εμάς στο υπουργείο Εξωτερικών εξαιρετικό ενδιαφέρον οι πρωτοβουλίες του Πατριάρχη σε θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα, όπως, παραδείγματος χάριν, τα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, για τα οποία ο Οικουμενικός Θρόνος έχει αναπτύξει πολύ μεγάλη παγκόσμια δραστηριότητα», υπογράμμισε επίσης ο κ. Δένδιας και προσέθεσε: «Θα έχω, λοιπόν, την ευκαιρία να τα συζητήσω μαζί του, όπως βέβαια και ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία, την Ομογένεια εδώ στην Κωνσταντινούπολη και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος».

«Οικουμενικό Πατριαρχείο και Ομογένεια αισθάνονται τις επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών»

«Οι καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος ενδιαφέρουν άμεσα την υπόσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ στην έδρα του, την ευστάθειά του και την ευημερία της Ομογενείας, διότι, καλώς ή κακώς, αυτά τα πράγματα είναι σε συνάρτηση μεταξύ τους», ανέφερε ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σε αυτήν προστίθεται ότι, «το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Ομογένεια αισθάνονται τις επιπτώσεις των καλών ή κακών σχέσεων των δύο χωρών. Αντικειμενικά θα έπρεπε το Πατριαρχείο σαν ένας πανάρχαιος θεσμός να μην υφίσταται τους κραδασμούς, τις συνέπειες των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά συμβαίνει και αυτό. Γι’ αυτό χαιρόμεθα για την επίσκεψη του εξοχοτάτου και φιλτάτου κ. υπουργού με αυτήν την προοπτική, δηλαδή την προοπτική της βελτιώσεως των σχέσεων των δύο χωρών και ευχόμεθα πλήρη επιτυχία στις αυριανές επικοινωνίες του.

Χαιρόμαστε, διότι οι συνθήκες ήσαν τέτοιες ώστε επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτής της επισήμου επισκέψεως και ευχαριστούμε τον κ. υπουργό, διότι μέσα στο φορτωμένο, βεβαρυμμένο πρόγραμμα της εδώ επισκέψεώς του, ηθέλησε να έχει, και μάλιστα ευθύς εξαρχής, μόλις έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, αυτήν την επίσημη επικοινωνία με το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Του εκφράζουμε, και διά αυτού εκφράζουμε στον κ. πρωθυπουργό και στην έντιμον ελληνική κυβέρνηση, όλες τις ευχές μας για επιτυχία σε όλα τα μέτωπα, και στο μέτωπο της πανδημίας και στο μέτωπο των συνεπειών της πανδημίας, εννοώ τα οικονομικά προβλήματα, εννοώ τα θέματα της παιδείας, τα οποία άμεσα επηρεάζονται από την πανδημία, και παρακολουθούμε πόσο κόπο και πόση προσπάθεια καταβάλλει ο κ. πρωθυπουργός και η κυβέρνησίς του για να αντιμετωπίσει αυτά τα φλέγοντα καθημερινά προβλήματα στην Ελλάδα».

Ο παναγιώτατος ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συλλυπητήρια επιστολή που τού απέστειλε για την απώλεια του συνεργάτη του, Νικολάου Μαγγίνα, καθώς και για το στεφάνι που απέστειλε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, σημειώνετα πως παρά την αρχική επιθυμία του υπουργού να επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποφασίσθηκε από κοινού, λόγω έκτακτων περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στο Φανάρι, ύστερα από εμφάνιση μικρού αριθμού κρουσμάτων του κορονοϊού, η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου.